Колико је времена потребно да вам се тело ПОТПУНО ОПОРАВИ ОД ПУШЕЊА као да никад нисте запалили цигарету

4. децембра 2018. у 15:57

Недавно објављени резултати студије Универзитетског колеџа у Лондону показују да чак и повремено пушење повећава ризик од кардиоваскуларних оболења и можданог удара. Постоје добри разлози да што пре одустанете од ове штетне навике, поготово када се зна да је потребно доста времена да се тело опорави од последица. Сматра се да је реч о периоду од око седам година, а Америчко друштво за борбу против рака има прецизније податке.

Фото: Илустрација

Први дан после последње цигарете

Само 20 минута после последње цигарете фреквенција срца и крвни притисак поново се враћају у нормалу. У наредних осам сати повлачи се угљен-моноксид из крви, а после 24 сата опасност од инфаркта је знатно мања.

Неколико дана пошто сте престали да пушите

Једно од нежељених дејстава пушења је слабије чуло укуса и мириса. После два дана стање се нормализује, а најкасније трећег или четвртог дана са одушевљењем ћете приметити да је све много укусније.

Фото: Printscreen

После три месеца

После два-три месеца плућа су се већ мало опоравила, а то ћете приметити по дужем даху, на пример, када се бавите спортом. Иначе, физичка активност требало би да постане саставни део вашег дневног распореда.

После девет месеци

У наредном периоду полако ће се смиривати и напади кашља и ређе ће вам понестајати дах. Синуси су проходнији, а осећај исцрпљености полако нестаје. Сићушне структуре налик на длачице, које служе за избацивање слузи из плућа обнављају некадашњу функцију, а последица су чистија плућа и мања опасност од запаљења.

Фото: Е. Чонкић, РАС Србија

После пет година

Већ после пола године без цигарета опасност од коронарних обољења срца упола је мања, а после пет година и ризик од можданог удара упола је мањи него када сте пушили.

После десет година

Када прође десет година, ризик од запаљења плућа са смртним исходом мањи је за 50 одсто. Исто важи и за опасност од рака душника и једњака, бубрега, панкреаса и уста.

После 15 година

Фото: Илустрација

Тек после 15 година стање вашег организма биће као пре прве цигарете, што значи да више нема ризика од инфаркта, можданог удара или рака с могућим смртним исходом, односно, тај ризик је много мањи.

fitbook.de / M.A.

Share this page