Хаџи др Јелена Јанковић: Свето Причешће – универзални Лек (размишљања једног лекара - Anesteziologa iz Nemacke!)

Корона и страх

Страх се јавља пре свега од вируса, од болести и преношења истих, а у основи леже егзистенцијални страх и исконски страх од смрти. У условима свеопште смутње и пометње на удару се нашло и Свето Причешће као Света неупитна Тајна за хришћане, а тајна, тојест непознаница за оне који то нису или се хришћанима само условно назвати могу. У тексту Епископа бачког др Иринеја „Причешће – извор здравља или извор болести?“ Епископ на свеобухватан начин у потпуности разјашњава новонасталу проблематику из теолошког угла и наводи значајне теолошке и историјско- медицинске чињенице.

Једноставно разјашњење ситуације – свако има право да верује у шта жели

Ситуација је крајње једноставна. За све нас је питање вере: верујем ли у Васкрслог Господа? Ако верујем и себе називам хришћанином, онда следим Христа и Његове заповести. Избор је, дакле, једноставан: или верујем или не! Ово право није само Богом дан избор већ и право регулисано и Уставом и Законом о Црквама и верским заједницама, у којима су гарантована верска права и слободе.

У данашње време сведоци смо увођења разних нових интерпретација такозване равноправности, нових права и подела, слобода, ненормалности, а вербално се свакодневно крше основна људска права и верске слободе. Скандалозно је да се у емисијама забавног карактера Црква и вера извргавају руглу. Недопустиво је да се јавно улази у конфликте у црквеним круговима и да се још више збуњује народ. У Цркви постоји јасна хијерархија која мора да се поштује. Срамно је да неко себи даје за право да јавно коментарише и критикује црквене великодостојнике. Да подсетимо и да ниједна држава ни у једном тренутку није забранила богослужења, нити причешћивање верника, јер на то нема ни права, али се упркос томе подигла непотребна медијска хајка. Да л` се то враћамо у доба првих векова кад су хришћани гоњени само зато што су хришћани? Када су добровољно страдали за Христа? Чак и тада, када су их убијали и гонили, бацали пред дивље звери, нису им забрањивали Свете Тајне. Напротив, хришћани су их носили са собом. Да л` то данас руља поново виче: „Распни га, распни га!“?

Новонастала ситуација се може посматрати као сензационалистичко-политичка медијска кампања против Светог Причешћа, суштински против саме Цркве. Напад на Причешће је напад на верника, на Цркву, на Христа лично.

С тим у вези је још у марту, на почетку кризе, Синод Српске Православне Цркве издао саопштење у коме се између осталог каже да ће се у Цркви поштовати прописане мере за овај тешки период, али да нико нема права да улази у литургијски простор и било шта мења било у начину богослужења било у начину причешћивања верника, као и да Свето Причешће као најсветије и најважније за вернике не сме да им се ускрати. Уосталом, нико се не причешћује на силу већ добровољно. На тај начин се Синод оградио од будућих манипулација и на време стао у заштиту верника и православне вере и традиције.

Избор хришћанина и шта за њега представља Свето Причешће

Од када је одслужена прва Литургија, причешћивање Светим Телом и Крвљу, којима смо скупо искупљени, представља за хришћане сједињавање са Христом, Богом Живим, на исцељење  душе и тела. Свето Причешће је Лек бесмртности, Лек за душу и тело. Сврха служења Литургије је узношење славословља и молитве Богу, силазак Светог Духа на Часне Дарове, тојест хлеб и вино, претварање истих у само Тело и Крв Господа нашег Исуса Христа и сједињавање са Христом кроз причешћивање. За хришћанина, у Чаши, тојест у Светом Путиру, налази се само Тело и Крв Христова, највећа Светиња, те је самим тим немогуће да се било шта рђаво у њему нађе. Несумњиво је да се у црквеном простору, као и у простору уопште, налазе голим оком невидљиви микроорганизми, и то на предметима и људима, али не и у Светој Чаши. То представља суштину хришћанског веровања.

Свако од нас има пред собом логичан избор: да верује да Живи Бог постоји или не. Ако не постоји, веровао или не, резултат је исти, последица је иста. Али ако постоји, а вера изостаје, пропаст је неминовна. Ако верујеш –  спасен си за вечност.

Из угла неверујућих – одакле долази страх

Зашто се одједном Причешћем баве они који се можда никад нису причестили или се засигурно не причешћују? Зашто се диже толика бука? Људи се боје заразе. За оне који не верују, у Чаши се налази обичан хлеб и вино у коме могу да се нађу и микроорганизми. Они не разумеју потребе и начин размишљања верујућих и осећају се угрожено. Страх је одговор. Људи не поштују једни друге нити туђе изборе. Ово је нарочито изражено када се нађу у егзистенцијалној кризи.

Ако упоредимо број активних хришћана који учествују у светој Литургији, и то у свим градовима, у односу на укупан број становника, видимо колико мали број верника, нажалост, уопште долази на Литургију и колико се мало њих од тог броја причести. Шансе за заразу у храму много су мање него у кафићима, ресторанима, супермаркетима, лифтовима, јавном превозу и тако даље. Замислимо колико хиљада људи дневно седи на седиштима у јавним просторима, колико руку дотакне шипке у јавном превозу, колико је људи у кафићима пило из
исте чаше и користило исту кашичицу која је вероватно ручно опрана и није дезинфикована ни стерилисана? Колико пушача баца опушке по улици и унаоколо као потенцијални извор заразе? Пљувачка се налази и на опушцима и потенцијално је заражена корона-вирусом. Зашто нико од душебрижника за ствар јавног здравља није предложио да се забрани пушење у читавој земљи јер се у форсираном издахнутом ваздуху из плућа приликом пушења теоретски налази већа количина вируса него приликом нормалног дисања? Да се направе специјални бункери у којима може да пуши петоро људи на 1,5 метара одстојања? Звучи бесмислено, зар не? Колики је број пушача у земљи у односу на број верника који се причешћује? Колико је потенцијално заражених међу њима? Шансе да се човек зарази постоје свуда, а највеће су тамо где је велика концентрација вируса, на пример у болницама, и тамо где је велика концентрација људи. Чак и ако стварима не бисмо приступили као верници, закључили бисмо да је много већа вероватноћа да се неко зарази хватањем за кваку него причешћивањем. Ризик од преношења заразе преко усана је мањи него преко руку. Да ли заиста мислите да можете у потпуности да се изолујете и 100% да се заштитите?

Зашто се бојати да би шачица верника или свештеника и теоретски могла да, не дај Боже, прошири епидемију? Опасности од заразе вребају на сваком кораку. Шта ако је баш онај који меси хлеб који свакодневно купујемо заражен, а нема симптоме и није тестиран? Кроз колико руку прође и са ким дође у додир тај хлеб, као и већина ствари које свакодневно купујемо и употребљавамо?

Не заваравајмо се да ми бирамо –  вирус бира нас! Једино у шта се можемо поуздати је одбрана, то јест добар имуни систем и Божја помоћ. Ни у јединицама интензивне неге и у изолацији није могућа 100% изолација и заштита. Чак ни хирушке маске не штите у потпуности. Оне су важна мера предострожности, али већ после сат времена, или чим се овлаже, треба их заменити јер више нису непропусне. На њима се такође могу размножавати микроорганизми. Зато их треба што мање додиривати, редовно мењати и, уколико су платнене, често прати на високој температури.

Колико само људи пије лекове верујући да им помажу, и помажу им, упркос доказаним нежељеним ефектима. Причешће нема нежељених ефеката. Свети Владика Николај је експлицитан: „Како се неко може разболети од лека?“ Колико се људи свесно трује и трује своје ближње дуванским димом? Колико људи свакодневно у тело добровољно уноси разне хемикалије, а дошло се до тога да се доводи у питање Свето Причешће? Човек се може заразити на разне начине, а више независних студија је показало да је ризик од заразе приликом причешћивања минималан и занемарљив у поређењу са другим начинима заразе. Резултати студија су објективни и заснивају се на истраживањима, без могућности утицаја личних или религиозних убеђења научника и лекара који су их објавили.

Инфектолог O.N. Gill 1988. године објавиo jе студију „Света Чаша као извор инфекције“. У закључку је навео да нема података да се преко Свете Чаше могу пренети микроорганизми. Разлог је синергистичко антибактеријско дејство метала од ког је Чаша направљена и алкохола у вину, али и чињеница да се ланеном крпом бришу уста верника и сасуди. Навео је и да трансмисија микроорганизама не значи обавезно и инфекцију. Питање је која количина вируса је потребна да би се човек заразио. Вирус ван људског тела не може да се размножава и сигурно не у тако кратком временском року. Закључио је и да нема доказа ни да се HIV и Hepatitis B могу пренети Причешћем. Постоје, по овом аутору, индиције да би се можда директно, али у ретким случајевима, могао пренети вирус херпеса уколико неко има рану на устима, али је у односу на друге начине преношења херпеса овај пут преноса занемарљив.

G. Dorff објавио је 1980. године студију „Ризик од Причесне Чаше“. Закључак његове студије је био да је број микроорганизама нађених на рубу Чаше после причешћивања занемарљиво мали и да варира од особе до особе. Ризик од евентуалног преношења заразе је знатно мањи у односу на друге начине трансмисије.

Године 1997. објављена је и епидемиолошка студија у којој је  праћено 621 особа које се редовно причешћују, чак и свакодневно. Дошло се до закључка да они нису под већим ризиком од заразе у поређењу са особама које се не причешћују.

Године 1998. у америчком Journal of Infection Control објављена је студија „Ризик од инфекција пренетих преко Причесне Чаше“. Закључак ове студије је идентичан као и у претходним студијама. Значајно је да се ова студија позива на још осам референтних студија са сличном тематиком везаном за микроорганизме и Причешће.

Године 1999. Америчко друштво за контролу инфекција и  болничку епидемиологију (Тhe Society for Healthcare Epidemiology of  America) објавило је као одговор на контроверзне расправе о могућности заразе приликом Светог Причешћа студију „Мали ризик од заразе преко Причесне Чаше“. Тестирано је 681 причасника и дошло се до закључка да постоји само теоретски ризик од трансмисије, али је толико мали да је занемарљив. Људи  који се причешћују редовно и/или свакодневно нису под већим ризиком од инфекције у поређењу са онима који се не причешћују. У закључку стоји још и да се ризик, иако веома мали, додатно смањује брисањем уста причасника и Сасуда.

Већину верника који редовно долазе у цркву на богослужења и причешћују се чине стари и болесни људи.  Да се Причешћем може проширити зараза, колико би се њих кроз векове заразило и умрло? Ко би се добровољно причешћивао? У условима ван и/или у току епидемија грипа, али и куге, колере и тако даље, прво би се  разболели свештеници, јер они употребе (читај: попију из Чаше) остатак Причешћа после причешћивања верника на свакој Литургији. Ко би добровољно постао свештеник? Заразила би се сигурно и већина, ако не и сви присутни верници, што, како је вишевековно искуство показало, никако није случај.

У време епидемије великих богиња (Variola vera) 1972. године у тадашњој Југославији власти су тражиле од Цркве да се уведе причешћивање сваког верника стерилизованом кашичицом, на што Црква, наравно, није пристала, али се епидемија због тога није раширила.

У свом тексту Епископ бачки др Иринеј износи примере свештенослужитеља, па и наших савременика, као пример да Свето Причешће никад није било и самим тим не може бити извор заразе. Бројни су свештеници који су служили при болницама и на инфективним клиникама и причешћивали пацијенте оболеле од туберкулозе и разних других инфективних болести, па чак и губаве, и користили Свете Дарове после њих, а да се при том нису заразили. Свети Филарет Московски је храбро служио и за време епидемије куге, која је много опаснија од корона-вируса. Владика Макарије је само један од примера бројних мисионара, који је служио и мисионарио преко четрдесет година у Африци, где још увек владају озбиљне инфективне болести,  и никада се није заразио. Свети Јован Шангајски је једном приликом причестио жену која је оболела од беснила. Она је, мученица, доживела напад непосредно после Причешћа и испљунула, заједно са пеном из уста, и Свето Причешће. Како честица Светог Прицешћа не сме да буде бачена, Владика је покупио честице са пода помешане са пеном и ставио их у уста. На упозорење присутних да је беснило јако заразно, он је мирно одговорио да су то Свети Дарови и ништа му се није догодило. Није се заразио.

Аргумент да ми не знамо како је раније било не може послужити као аргумент. Ми и те како знамо из историје медицине како је било у првим вековима и касније, у каквим се нехигијенским условима живело: није било средстава за хигијену, није било ни тоалета, ни тоалет-папира, градске канализације су се тек касније појавиле. Врло често није било ни чисте воде, није било прибора за јело, па се јело се рукама, није било дезинфекционих средстава, није било лекова већ су се користиле биљке као медикаменти. Људи су често умирали од разних инфекција. После разних терапијских поступака и хирушких интервенција, у почетку углавном ампутација, а касније, са развојем хирургије, и других интервенција, постоперативне инфекције односиле су преко половине оперисаних. Масовно се умирало и у доба епидемија. Људи су се обраћали Цркви, веровало се у лековитост молитве, освећене воде и Светих Тајни. Обраћали су се Богородици и светитељима са молитвом да зауставе епидемију и пошасти, баш као што чине и данас. У условима који са данашњима не могу да се пореде, људи су живели, учествовали у богослужењима и причешћивали се око две хиљаде година.

Оно што сигурно знамо јесте да им Причешће нису стављали у салвете, јер салвета и папирних корпица тада није ни било. Свако време носи своје бреме. Људи долазе и пролазе, а Црква и традиција опстају. Израз је крајње гордости у мишљењу да је новонастала ситуација посебна и другачија од историјских чињеница, као и да је могуће бити изолован од других људских бића и од живота.

Лично мишљење једног лекара

Као лекар, анестезиолог у Немачкој, на одељењу интензивне неге, свакодневно се суочавам са критично оболелим пацијентима, између осталих и са оболелима од корона-вируса у терминалној фази. Ми, анестезиолози, свакодневно доносимо одлуке у оквиру максималне интензивне терапије, између осталог и кога ћемо да интубирамо и ставимо на респиратор, а за кога више нема шансе. Константно корачамо по танкој линији између живота и смрти. Свакодневно сам сведок колико су наше људске могућности и са најсавременијом опремом, достигнућима и лековима ограничене. Лекар лечи, а Бог исцељује. Ми лекари урадимо све што је у нашој моћи, користимо сва знања, ресурсе и искуство које смо по Божјој милости имали прилике до тог тренутка да стекнемо да бисмо помогли пацијенту, а онда чекамо, јер Бог има последњу реч.

Није лако ујутру кад кренем на посао. Знам да ћу бити у контакту са корона-вирусом и да могу да се заразим сваког тренутка. Најтеже ми је ових дана да гледам неке од својих колега, сада као пацијенте, како се боре за ваздух, да их гледам у кревету, без свести, беспомоћне, прикључене на респираторе, сећајући се заједничке борбе за пацијенте и њиховог осмеха негде у пролазу. Питам се ко је следећи. Иако знам да за њих чинимо све што је у људској моћи, често нема побољшања. Једино могу да их препустим Богу и да се надам да у некој широј слици у вечности све ово има смисла и да ће неко добро да донесе.

Свако јутро пре него што кренем на посао, прекрстим се и кажем себи: идем, па како ми Бог да! Нека буде воља Твоја! И, исто тако, знам да сам се причестила и чврсто верујем да сам заштићена. Хвала Богу, и после три месеца и небројено много пацијената, још увек сам здрава, што за велики број својих колега, на жалост, не могу да кажем.

Пацијенти, када су суочени са смрћу, сви верују у нешто. Већина њих се тада сети Бога.  Из искуства знам да најбоље пролазе они пацијенти који имају поверења у лекара, који верују у излечење и који се уздају у Божју помоћ. Чак и ако дође њихов час, они умиру мирно и спокојно. Страшне су муке безбожника и оних који ни у шта не верују, који умиру бесни и очајни. У болести су сви исти. А смрт је неминовна за све нас. Питање је: шта ћемо после тога? Истраживања су показала да позитивна антиципација значајно утиче на смањење постоперативних компликација и повољно утиче на позитиван ток болести. Нема бољег лека ни превенције од вере. Као лекар и верник причешћујем се, по благослову, редовно. Свето Причешће сматрам универзалним леком за душу и тело. Чврсто верујем да Причешћем Светим Тајнама свако добија лек по својој потреби и не би ми пало напамет да се не причестим иако често знам ко се испред мене причешћује и од чега болује, јер знам и Кога примам. У медицини је познат плацебо ефекат. „По вери вашој нека вам буде“ (Мт. 9:29)! Али у Светом Причешћу нема плацеба. Ми верујемо да је само Тело и Крв Господа Исуса Христа лек. Да ли је ова Тајна икад истражена? Не би смела да буде, јер то би било светогрђе и унижавање Причешћа. „Ко има уши, да чује!“ (Мт. 13:9).

Па ипак, по Својој великој милости, снисходећи раслабљеном човеку, Господ нам се често открива. Тако нам је у осмом веку објавио чудо у малом италијанском градићу Ланчано (Lanciano) док је још Христова Црква била јединствена. Наиме, током Литургије, у време Свете Тајне Евхаристије, у срцу свештеника који је служио изненада се јавила сумња да ли су заиста Тело и Крв Господња скривени иза хлеба и вина. Покушавао је да се ослободи тих сумњи, али су се оне упорно враћале. Јављале су му се мисли: „Зашто сам дужан да верујем? Ко ће доказати да вино постаје Крв, а хлеб Тело? Они се никако не мењају, мора да су то само символи!“ Док је изговарао речи Канона Евхаристије: „Те ноћи у којој беше предан Он узе хлеб у своје Свете руке и, благословивши, преломивши, даде Својим ученицима говорећи: Примите, једите, ово је Тело моје које се за вас ломи на опроштење грехова; тако и чашу по вечери говорећи: Пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива на опроштење грехова“, сумње га нису напуштале. „Није ли света Евхаристија само обред и не више од тога, није ли се Тајна вазнела заједно са Христом и отишла на Небо?“ У међувремену дошло је и претварање Дарова. Уз речи молитве он је преломио евхаристијски хлеб и тада је избезумљено вриснуо јер се у његовим рукама преломљени хлеб претворио у комад меса, тојест Тела, а у Чаши више није било вино већ житка Крв. Монаси који су се налазили у олтару били су у чуду, а свештеник избезумљен. Он је тада исповедио своје мисли и сумње које су чудесно разрешене. У овој цркви St. Legontian у Ланчану већ дванаест векова чувају се ови за време Литургије материјализовани Тело и Крв. Наравно да су ови чудесни Дарови привукли пажњу ходочасникâ и научникâ. Професор медицинског факултета Odardo Linoldi, стручњак за анатомију, патолошку хистологију, хемију и клиничку микроскопију при болници  Arezzo, спровео је са својим тимом 1970-1971. године истраживање и дошао до закључка да Свети Дарови представљају људску крв и тело. Тело је део мишићног влакна срца и садржи делове миокарда, ендокарда, нерва вагуса и део леве коморе срца. Oвaкав део представља и потпуно срце у његовој основној структури. Тело и крв припадају мушкарцу старом тридесет три године са крвном групом АБ. Крв садржи серум, протеине и минерале у процентуалном односу нормалном за човека. Задивљујуће је да су се Тело и Крв дванест векова сачували без икакве заштите, конзервирања или примене специјалних мера. Крв је течна и поседује сва својства свеже крви. Ruggero Bartelli, професор анатомије на Сијенском универзитету, радио је паралелна истраживања и добио потпуно исте резултате. У току каснијих поновљених експеримената, 1981. године, од стране др Linoli-ја са савршенијим апаратима резултати су поново потврђени. Лепотом овог чуда потврђене су нам Христове речи: „Заиста, заиста вам кажем: ако не једете Тело Сина Човечијега и не пијете Крви Његове, немате Живота у себи. Ко једе Моје Тело и пије Моју Крв има живот вечни; и Ја ћу га васкрснути
у последњи дан“ (Јн. 6:53-54).

Остала нам је као доказ и Торинска Плаштаница, платно у које је Христово Тело било умотано пре него што је положено у Гроб после Распећа. Године 1889. први пут је фотографисана и на негативу се појавио Христов Лик и Тело Христово. О пореклу Плаштанице говори чињеница да је направљена на начин који се примењивао пре две хиљаде година на Блиском Истоку и да су на њој пронађени и остаци полена биљака које расту само у Палестини. На њој се јасно уочавају отисци ранâ од бичевања, од трновог венца на глави и пробадања копљем. Ране одговарају страдањима Господа Христа баш као што су у Светом Писму описана. На Плаштаници је откривена крв АБ-крвне групе и нису откривене никакве хемикалије ни вештачке супстанце. Научници сматрају да је лик на платну могао остати осликан само под утицајем јаке светлости унутар Плаштанице и да је овако јака светлост могла засјати само у тренутку Васкрсења.

Сваке године на Велику Суботу у Кувуклију у Храму Христовог Васкрсења у Јерусалиму силази Благодатни Огањ и пали свеће у рукама Јерусалимског Патријарха. Огањ који гори, а не пече и не сагорева. Невероватно је да и поред толико опипљивих доказа већина људи на планети и даље не верује у Њега!

Божанско присуство обожује нас и храни. Читајући Свето Писмо, можемо да приметимо да свако ко је дошао у контакт са Господом Христом од најобичнијег грешног човека до краја свог овоземаљског живота постао је свет. Господ их је све примио и прославио. Исто тако верујем да се наше тело освети када се причестимо и сјединимо са Господом и да су и Чаша, тојест Путир, и кашичица освећени самим Христовим присуством.

Христос се не доказује научно

Вера није нешто што се научно доказује. Христос се не ставља под микроскоп. Вера се не прилагођава околностима. Христос се не прилагођава нама. Он је исти јуче, данас и сутра, ми смо ти који смо трулежни и пролазни. За све нас је извесно једно: у праху ћемо завршити. Ми хришћани верујемо у вечни живот. Има и оних који не верују. То право нам је свима Богом дано. Бог нас ставља у разне ситуације, а на нама је како ћемо да се понашамо. То је слобода и избор који нам је дат. Покушај доказивања Христовог постојања представља светогрђе. “Благо онима који повероваше, а не видеше” (Јн. 20:29). Медицина и наука имају своје границе, Бог не. Питање „која стручна, научна анализа доказује да се стварно никада и нико није заразио причешћујући се“ светогрдно је питање.

Као верујући лекар посматрам пацијента не само као тело већ као целог човека са душом и духом. Мора да постоји нека танана нит која научницима промиче. Како објаснити како трулежно постаје непропадиво? Како иконе мироточе? Како се дешавају необјашњиве ствари? Колико би људи данас дозволило да Господ Своју пљувачку помеша са блатом и њиме им намаже очи да би прогледали? Колико је Христос болесника исцелио?  Да ли се и данас широм света постом и молитвом људи исцељују? Да ли пред кивотом светог Василија Острошког и данас неми проговоре, непокретни устају, а болесни се исцељују? Зашто толики народ хрли моштима светих? Зато што не помажу? Не исцељују? Због тога што се чуда и даље дешавају онима који верују. Како? Није ли то питање последицâ оне „јабуке” са дрвета познања са које су прародитељи недозвољено окусили? Ко смо ми да тражимо објашњење? Зато и јесу тајне, Свете Тајне. Верујемо и нема потребе да разумемо.

Не можемо научно доказати како тела светитељâ не труле, зашто им расту нокти и коса, како иконе мироточе и крвоточе, зашто је температура тела светитељâ као код живог човека, зашто им крв има особине живог човека, не хемолизира и не пропада. Не могу се медицински објаснити небројена исцељења којима сам и сама била сведок. Не може се на кантару измерити љубав. Јесте ли се икад запитали шта вам даје живот, како то да сте уопште живи? Да л` верујете да сте случајност у овом универзуму? Не може се доказати, нема ни потребе да се докаже. То је разлика између вере и невере. Оно над чим сви треба да се замислимо јесте: зашто је Господ ову ситуацију допустио, тојест колико је до нас?

Осврт на добронамерне модерне теологе и поверење у Мајку Цркву

Пандемија корона-вируса узбуркала је и јавност и црквене кругове. Они добронамерни “модерни теолози”, модерни фарисеји и садукеји, који, и лаицима је јасно, одступају од црквеног учења уносећи непотребну духовну пометњу и разједињујући православне, требало би да се сете да ћемо сви ми једног дана стати пред Господа и колики смо део колача добили, а неки су и Агнец примили у руке, толики ћемо одговор Господу морати да дамо. „По плодовима њиховим познаћете их“ (Мт. 7:16), поручио нам је Господ наш. За оне што хоће хришћанство без Христа и да не искушавају Бога свога, помолимо се усрдно речима: опрости им, Боже, не знају шта раде!

Кренули смо у вечност, пловимо са нашим Патријархом и нашим духовницима на кормилу. А добронамернима желимо да буду послушни Мајци Цркви да бисмо и ми њима били послушни и да на истом курсу сви заједно, сједињени у Христу, и останемо.

Вера наша православна и Свето Причешће су ствар слободног избора који је Господ сваком човеку оставио. Онај ко сумња боље да не прилази Путиру и да се не причешћује, да не стекне осуду души својој. Ко приступа „са страхом Божјим, вером и љубављу“ претходно изговара речи молитве: „Верујем Господе и исповедам да си Ти ваистину Христос… и да је ово сâмо пречасно Тело Твоје и ово сâма Часна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме…, нека ми Причешће Светим Тајнама Твојим не буде на суд или на осуду већ на исцељење душе и тела. Амин (нека тако буде!).

Суштина и порука јесте у питању које је, како Свето Писмо сведочи, Христос често постављао, а и данас га поставља и мени и теби: Верујеш ли? По вери твојој нека ти буде…

Хаџи др Јелена Јанковић

Comments

09.08.2020. • 20:36 Srbija Danas/Novosti.rs

RUSI IZNELI TVRDNJE KOJE LEDE KRV U ŽILAMA: Korona je vežba za biološki rat, ali prava katastrofa nas tek čeka!

Foto: Profimedia/ilustracija

Uskoro mogao da se pojavi virus sličan kovidu-19, koji bi mogao da zarazi veliki broj ljudi i izbaci iz funkcije i vojne jedinice i privredu

Izjava čuvenog ruskog hirurga Leonida Rošalja da je sadašnja pandemija kovida-19 provera sistema zaštite zdravlja u eventualnom biološkom ratu izazvala je veliki odjek, ne samo u Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama.

BEJRUT EPICENTAR NEREDA! Sukobi se nastavljaju: Demonstranti nasilno upali u zgrade DVA LIBANSKA MINISTARSTVA

Rošalj je istakao da svet nije bio spreman za borbu protiv kovida-19, jer niko nije imao dovoljno zaštitnih maski i odeće za medicinsko osoblje.

- Moramo biti spremni da reagujemo brzo na pandemije i velike katastrofe kao i na terorističke akcije. Sistem zdravstvene zaštite mora biti pripremljen za takve situacije - ukazao je nedavno profesor Rošalj, koji je kao dečji hirurg upravo stekao slavu dokazujući svoje znanje i umeće posle velikih katastrofa.

Inače, pod biološkim oružjem se podrazumeva korišćenje virusa, mikroorganizama, bakterijalnih toksina kojima bi se se zarazila vojska, stanovništvo, ali i stoka protivnika.

- Nisam virusolog i ne mogu da govorim o tome da li je virus pravljen u laboratoriji ili nije, ali je jedno neosporno - kovid-19 je za sve nas bio provera koliko smo spremni za eventualni biološki rat. Kovid-19 ne može da uništi čovečanstvo, ali je već napravio veliku štetu - objašnjava Rošalj.

Sovjetski model medicine kao spas

Svi ruski eksperti slažu se u jednome: najveća slovenska zemlja je imala sreću što Jeljcinovi reformatori nisu uspeli da razruše sovjetski model medicine. Zbog toga je Rusija vrlo brzo aktivirala regionalne laboratorije za dijagnostiku, a sada je u rekordnom roku izgrađen i veći broj bolnica koje su opremljene najsavremenijom opremom.

Sa Rošaljevom ocenom da je epidemija korone "repeticija biološkog rata" među prvima se složio pukovnik vojnomedicinske službe Boris Gerokov.

- Koronovirusna infekcija može biti prototip novog biološkog oružja. Ranije se smatralo da bi se u biološkom ratu mogle primenjivati samo posebno smrtonosne infekcije. Ali posle korone taj pristup biološkom ratu se može promeniti - kaže pukovnik Gerokov.

Ovaj pukovnik upozorava da bi uskoro mogao da se pojavi virus sličan koroni. Ističe i da njegova smrtnost ne mora biti visoka, ali da on može da zarazi veliki broj ljudi i u velikom broju može da izbaci iz funkcije ne samo vojne jedinice već i privredu.

 

Korona u Rusiji

Foto: Profimedia

Rukovodilac čuvenog atomskog instituta "Kurčatova" u Moskvi Mihail Kovaljčuk, jedan je od prvih koji su posumnjali da je korona napravljena u laboratoriji kao biološko oružje. On je pravljenje biološkog oružja uporedio sa time "kako su Amerikanci ispitivali i pravili atomsku bombu pre nego što su je bacili na Hirošimu i Nagasaki".

- Sada je opasnost od biološkog oružja sve veća jer je moguće napraviti veštački virus koji bi bio sredstvo za masovno ubijanje. Ali oni koji znaju da naprave taj veštački virus moraju da budu svesni da i drugi zbog pariteta mogu da naprave - kaže Kovaljčuk.

Kovaljčuk je međutim, izbegao da spomene bilo koju zemlju i nikoga konkretno nije optužio da je napravio opasno biološko oružje.

Kao u romanu Stivena Kinga

Mnogi su se minulih meseci prisetili romana Stivena Kinga objavljenog 1978. u kojem je taj majstor horora opisao situaciju koja podosta liči na trenutnu situaciju sa kovidom 19. Razlika je u tome što je u Kingovom romanu epidemija krenula u Americi, a sada u Kini.

Inače, jedan od faktora za brzinu širenja virusa je gustina naseljenosti neke teritorije. U delovima Rusije koji su retko naseljeni i korona se manje širila, a najviše zaraženih je bilo u Moskvi i Moskovskoj oblasti. Mediji u Rusiji su dosta vremena bili preplavljeni prepucavanjima Amerikanaca i Kineza u kojima su jedni druge optuživali zašto je svet na kolenima zbog korone. Na kineskim društvenim mrežama se uglavnom pisalo da je virus nastao u američkim biološkim laboratorijama, dok su, na drugoj strani, zapadne obaveštajne službe širile priču da su kinezi eksperimentisali sa virusima u svojim laboratorijima i da im je korona "pobegla".

Oni koji su u Kini verovali da je to zlo došlo iz Amerike, objašnjavali su da je cilj bio da se zada moćni udarac kineskoj privredi, ali i da se uruši reputacija Kini i njenom rukovodstvu. Osim toga, moglo se čuti i kako su navodno Amerikanci hteli da provere kako se taj "veštački virus" ponaša pa su ga zato "doneli baš Kinezima".

Sve bi to bile samo zanimljive priče za one koji vole teorije zavere da Rusi, ne tako davno, nisu javno optuživali Amerikance da u Gruziji koriste biološko-hemijske laboratorije za svoje tajne eksperimente. Pisalo se da je u Gruziji umrlo 73 ljudi posle eksperimenata, pa se ta laboratorija pored Tbilisija u ruskim medijima nazivala "fabrika smrti". Prisetimo se I da je 2008. i 2009. Gruzija bila žarište svinjske kuge, koja se kasnije proširila na Južnu Osetiju i Stavropoljski kraj. I sve je to uticalo da se u južnim delovima Rusije širi strah da im preti opasnost od "bioloških diverzija" iz Gruzije.

 

Warning: Benefits Gone, 401K Useless, More Bankruptcies & Job Losses (LNKD) Banks Ditch Real Estate 93,272 views•Jul 21, 2020; 19:15 min.

Warning: Benefits Gone, 401K Useless, More Bankruptcies & Job Losses (LNKD) Banks Ditch Real Estate 93,272 views•Jul 21, 2020; 19:15 min.
https://www.youtube.com/watch?v=8l9MPnFDGiM
- J Bravo
81.3K subscribers
Extra $600 in unemployment benefits are ending. Banks are ditching real estate. 401k's becoming useless? Briggs & Stratton Co. files for Bankruptcy. LinkedIn cutting 6% of its workforce. Cincinnati Mayor pleads for financial help.
- M G
2 weeks ago
How can you blame capitalism when this is not capitalism? True capitalism is a free market the USA is not exercising free markets! It's basically exercising socialism for the rich!
- nazsmith
2 weeks ago
Began cashing out my 401k when I learned about the upcoming financial crash. Banks have been in trouble before this virus.
- Carolann6081
2 weeks ago
“Awesome” description of the greatest heist and fraud of all time…. The Federal Reserve, daughter of Bank of England, child of the City of London, ancestral relative of Lombard, Venetian, originating in the Babylonian debt money magick system of guaranteed enslavement. Nothing new under the sun….just updated post fall of Rome. Hit like button, on concise “opening” illustrated lesson, which demonstrates just how corrupt the entire debt “money” system is.
-
Nathan bond
2 weeks ago
That Simpsons clip is so true I like how on CNBC after the stock market drops 40% and then comes back 10% they call it a rally LOL and Jim Cramer gets all excited in the morning over a 1% rally after I stock plummeted 70% it recovers 10% and they call that the f**** rally

THIS IS JUST THE BEGINNING | "2025 is when the whole procedure finishes" 627,759 views•Jul 24, 2020; 10:10 min.

THIS IS JUST THE BEGINNING | "2025 is when the whole procedure finishes" 627,759 views•Jul 24, 2020; 10:10 min.
https://www.youtube.com/watch?v=IcQEKgxjDLk&feature=youtu.be

Video Advice
2.45M subscribers
"2025 is when the whole procedure finishes"

Dr,-29.07.20 - Nonsense. Svaki dan ono što vidim na poslu i kod mlađih i starijih pacijenata nikad nisam kod gripa video. Ovo je horor bolest i ako bih mogao da biram grip any time. Ovo ni u ludilu.

Dr. 29.07.20 -Žena mog kolege je imala covid pre par meseci i još uvek ima posledice. Mlađa od mene dobrih 10 godina.

Dr.-29.07.20 - Covid 19 -je ratni projekat a ne virus . Najvaznije nije receno  a deluje .  Ljudi  slabijeg imuniteta  i  slabije genetske strukture umiru od posledica ratnih dejstava . O tome se cuti . Mnogi misle da je sve izmisljeno .  Lazi plasiraju i zvanicni  i  nezvanicni mediji .

 - Nemacki dr. Claus Bushell izvrsio protiv naredjenju da se ne rade obdukcije nekih 100 obdukcija preminulih od Covid-19,  55 g i na gore, i nijedan pacient nije umro od samo Covid bolesti jer su simultano imali jednu, dve, tri, istovremene hronicne bolesti ( dijabetes, plucne bolesti, malignitet.......). Zasto se zabranjuju obdukcije????? Obdukce je su "opasne" kod zaraznih bolesti? Nemamo zastitna odela? 

-

- Pub-Med, Korejska studiaja, 455 ljudi izmesano bilo izlozeno Covid + ali bez simptoma, i da su samo 6  ljudi od /450 nakon 6 dana izlozenosti dobili blage simptome i nisu postali Covid +, i ni jedan slucaj prenosenja zaraze se nije desilo intrafamilijalno ukazujuci slabu infektivnost Covid-19 virusa. Zasto se svaka smrt sada proglasava Covid-19, cak u nekim slucajevima i suicid metkom u glavu?

 - Ako postoji evolucija, onda se slazete da svemocna/sofistcirana celija sama moze da se izbori i oformi svoj imunitet od raznih novih/starih/novih virusnih ili ne virusnih patogena. Jedino ako razna ekoloska zagadjena u hrani i vazduhu nam nisu uspavali prirodni celijski imunitet, i zato se gura samo jedna, jedinstvena opcija, a to je Vakcine za sve i sva (necije ogromne zarade na svetskom nivou). Tu negde fali zdrava logika! Neko zeli da uvede "reset" sistema, ali im fale podatci, pa ga falsifikuju. Kapitalisticki sistem izumire, i mocnici u senci moraju da ispromovisu neku pricu i svale svu krivicu na nju. Pare se zaradjuju na promenama, resetovanju, kao naprimer vestacko stvaranje mesa, laboratorijski pravljenje proteina. Izgleda da ce se oduzeti svi poslovi farmerima, svim drugim poslovima putem automatizovanje proizvodnje, i davace automatske zagarantovane zarade. Moramo zastititi ekologiju, jer je covek neprijatelj prirode.

- Igra Statistike - Imperijal Colledge /Oxford simulacije, John Hopkins univerzitet, su promasili svoja predvidjanja i nabudzili smrtnost u milionima. 

 - Ukljucite kriticko razmisljanje, jer mnogima je to tajnovito iskljuceno ..........ustanimo protiv monopolistickog gledista

- Tunelsko ili samo mikroskopsko glediste smeta vidjenju celokupne slike....

- Article 23 - u Kini- Zastrasujuce zbivanje, - svako vas moze upisati u neki Kineski registar ako ste "pogresno" zucnuli protiv te zemlje a ta ista ima neki dogovor o isporucivanje okrivljenih, i "sluzbe" ce moci da vas uhapse bilo gde i bilo kada. 

- u selu si 70% slobodan, a u gradu 100% rob.; u selu nema nevidljivog neprijatelja. ; Sloboda je stvar vase licne psihe, kada se odlucimo da smo slobodni, da zivimo skromnije, da se oznojimo od rada, da udisemo cist vazduh, pijemo zdravu vodu, i jedemo organsku hranu. "Nekada smo imali mali vrt pozadi vikendice. Muz se zabavljao, a ja sam bila iznenadjena koliko toga smo mogli da uberemo sa tako malog prostora"; 

Miroslav Smiljkovic1 day ago (edited) U Francuskoj su zabranili dekretom početkom aprila običnim doktorima da prepisuju hidroksiklorokin i azitromycine odmah u početku infekcije kovid19 kao sto preporučuje profesor Rault koji je najveći francuski epidemiolog ako ne i svetski. Zabranili su doktorima da leče ljude s lekom kojeg su pripisivali već 70godina. Svako ko krene u Afriku dobije klorokin protiv malarije. Dakle zabranili lek a kamoli obdukcije......Eto, to je zapadna demokratija.

Sefika Havajic1 day ago - DOK SE PROBUDE ONI ŠTO SU ĆUTALI,ZANIJEMIT ĆE ONI KOJI SU PRIČALI.JER ĆE BITI ZA SVIJU KASNO!

Share this page