ВАСКРШЊЕ ПРИЧЕ - БЛАГОДАТНИ ОГАЊ; 55:12 Min.

ВАСКРШЊЕ ПРИЧЕ - БЛАГОДАТНИ ОГАЊ - духовно вече
1,616 views
Духовни разговори
Published on Apr 29, 2016
У сусрет празнику Васкрсења Христовог у парохијском дому Храма Св. Јована Владимира у уторак 26.априла је одржано духовно вече са темом Васкршње приче. Госпођа Радмила Мишев, уредница православног часописа за децу Светосавско Звонце је приређивач књиге под насловом Васкршње приче, билаје гост. Она је у кратким цртама претставила књигу а онда цело предавање посветила Благодатном огњу. Госпођа Рада је својом препознатљивом приповедачком вештином и умећем низала историјске чињенице, истине, анегдоте, доживљаје везане за Јерусалим и Благодатни огањ, да су присутни слушаоци доживели толико верно, као да су и сами искусили доживљај Благодатног огња у Цркви Христовог Васкрсења у Јерусалиму.
Category
People & Blogs
License
Standard YouTube License

O Светом Огњу ; 49:04 Min.

O Светом Огњу
5,001 views
ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА
Published on Apr 24, 2016
SUBSCRIBE 6K
http://www.svetigora.com
Јерусалим од злата
У данашњој емисији слушамо о Светом Огњу који се сваке Велике Суботе догађа на Христовом гробу, онако како је испричао грк Харис Скарлакидис, који је и аутор књиге „Свети Огањ, чудо на Христовом гробу на Дан Велике Суботе", а слушамо и Његово блаженство патријарха јерусалимског Теофила Трећег о појави Благодатног огња, највећем чуду у хришћанству, које се догађа сваке године, и то искључиво православном патријарху.
Category
Education
License
Standard YouTube License

Благодатни огањ - доказ Христовог Васкрсења!; 25:56 Min.

Благодатни огањ - доказ Христовог Васкрсења!
6,176 views
ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА
Published on Apr 8, 2015
SUBSCRIBE 6K
http://www.slovoljubve.com
О чудесном и светом огњу, чија појава потврђује истинитост Христовог Васкрсења, његовом историјату и значају разговарали смо са Радмилом Мишев, уредницом листа „Светосавско звонце“ која је изнела и нове детаље везане за дочек огња који ће бити на Велику Суботу, најпре на аеродрому „Никола Тесла“ око 19,30 часова. Одатле ће огањ преузети представници свих Епархија СПЦ и однети га на најбржи начин до храмова, а у Београду је дочек на Велику Суботу у 23 часа на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару.
Category
Education
License
Standard YouTube License

Силазак Благодатног Огња 2013 / Схождение Благодатного Огня 2013; 10:46 min.

Силазак Благодатног Огња 2013 / Схождение Благодатного Огня 2013
21,021 views
Православни Мисионар
Published on May 4, 2013
SUBSCRIBE 6K
Силазак Благодатног огња 4.5.2013. године, у цркви Светог Гроба, Јерусалим. Снимак руске телевизије НТВ.
На Велику суботу, верни се у великим групама окупљају у цркви Светог Гроба, јер на тај дан са небеса силази благодатни огањ и пали ватру у кандилима ове цркве. Тако у једном од многих водича посвећених Васкрсу у Светој Земљи читамо:

„Хришћанско чудо благодатног огња у православним црквама је познато као највеће од свих хришћанских чуда. Оно се догађа сваке године, у исто време, на исти начин, на истом месту. Није познато да се ма које друго чудо појављује тако редовно и током тако дугог временског периода; о њему можете читати још у изворима који потичу из 8. века. Чудо се одиграва у цркви Светог Гроба, која за милионе верника представља најсветије место на земљи. Црква Светог Гроба је, сама по себи, тајанствено место. Богослови, историчари и археолози сматрају да црква обухвата и Голготу, брдашце на којем је разапет Господ Исус Христос, исто као и „нови гроб, недалеко од Голготе, који је примио Његово мртво тело, као што читамо у Јеванђељима. Најзад, хришћани верују да је Господ управо на том месту васкрсао из мртвих.

Ово чудо можемо да пратимо кроз многе векове, будући да је забележено у многим путописима из Свете Земље. Руски монах Данило, на пример, у свом путопису који потиче из 1106-1107. г, веома исцрпно пише о „Чуду благодатног огња и прослави која је пратила његову појаву. Он описује како патријарх улази у капелу Васкрсења са две свеће. Патријарх затим клечи испред камена на који је Христос положен после смрти и изговара одређене молитве, за којима ће уследити чудо. Светлост се појављује из средине камена - плавичаста, неописива светлост која ће после извесног времена запалити кандила, исто као и две свеће у патријарховим рукама. Ова светлост је „благодатни огањ, и он се шири према свим људима који су присутни у цркви. Свечаност која прати „чудо благодатног огња можда је најстарија хришћанска свечаност која је, без прекида, дошла и до нас. Од 4. века Христове ере па све до наших дана, извори говоре о сили која побуђује помешано осећање дивљења и страха. Из тих извора је јасно да се током свих ових векова то чудо прослављало на истом месту, на исти дан и у истим богослужбеним оквиримa.
Category
Nonprofits & Activism
License
Standard YouTube License

Схождение Благодатного Огня 11 апреля 2015 года - Интер; 1:24:59 Min.

Схождение Благодатного Огня 11 апреля 2015 года - Интер
36,972 views
Телеканал Интер (Inter TV channel)
Published on Apr 11, 2015
SUBSCRIBE 164K
Каждый год миллионы верующих во всем мире становятся свидетелями чуда: в Великую Субботу, накануне светлого праздника Воскресения Христового, после молитв иерусалимского Патриарха на Гроб Господень сходит Благодатный Огонь. По христианскому учению, год, в который огонь не сойдет с неба, станет последним в истории человечества. Это делает ожидание чуда особенно напряженным.

Сойдет ли небесный огонь в этот раз? На "Интере" в субботу 11 апреля в 13:00 - трансляция Схождения Благодатного Огня из Храма Гроба Господня в Иерусалиме.

Схождение Благодатного Огня - величайшее чудо в христианском мире, которое происходит раз в год в Иерусалиме и является свидетельством Божьей любви к человеку. Не только православные христиане, но и представители самых разных конфессий с волнением ожидают этого события.
Category
Entertainment
License
Standard YouTube License

Руски научник измерио температуру Благодатног Огња 68,219 views•Apr 9, 2018; 3:17 min.

https://www.youtube.com/watch?v=U_Ik-Kk4bwY&t=4s
Руски научник измерио температуру Благодатног Огња
68,219 views•Apr 9, 2018; 3:17 min.

HRISTOV GROB Jerusalem- Crkva Hristovog groba (vaskrsenja); :9:10 Min.

HRISTOV GROB Jerusalem- Crkva Hristovog groba (vaskrsenja)
10,667 views
Radionica Zdravog Života MEDIA
Published on Oct 27, 2014
SUBSCRIBE 2K
Autor :LJUBIŠA STEFAN VELIČKOVIĆ
(C) 2014

ČUDESA PRAVOSLAVLJA ; 1:04:40 Min.

ČUDESA PRAVOSLAVLJA
5,635 views
Stamenko Mijatovic
Published on Jan 8, 2015
SUBSCRIBE 1K
Čuda, sveto miro, mirotočive ikone na Svetoj Gori i u pravoslavnom svetu

Ako ne verujete u pravoslavlje i čuda u hrišćanstvu to nije razlog da se ona ne dešavaju. A ona se dešavaju kao dokaz i opomena za neverne Tome. To što se o njima ne piše i što o njima ništa ne možete saznati na zvaničnim medijima je posebno pitanje o kome bi trebalo da razmislite nakon današnjeg teksta i prikaza.

Danas, umesto naše priče o Svetoj Gori, Hilandaru i Kareji, preporučujemo svima bez razlike, bili vernici ili ne da pogledaju ovaj dokumentarni film. Smatramo ga prikladnim za vreme Uskršnjeg posta i za savremeno doba u kome živimo.

Vrlo je poučan i informativan dokumentarni film i pružiće vam na jednostavan i lak način objašnjenja mnogih stvari i pojava vezanih za pravilno shvatanje hrišćanske vere. Osim prikaza čudotvornih mesta, čuda, mirotočivih i miomirisnih ikona iz kojih teku sveto miro i sveta krv, autor nas vodi i na Svetu Goru i daje prikaz nekih bitnih stvari vezanih za Aton i njegovu istoriju.

Film je ispunjen hrišćanskim predvidjanjima i proročanstvima i objašnjenjima šta je šta u hrišćanstvu. Opisuje i čuda koja se stalno ponavljaju, kao što je čudo u Grčkoj, na ostrvu Kefaloniji, u selu Matopovo, kada se svake godine na praznik Uspenja Presvete Bogorodice zmije spuštaju sa okolnih brda i prisustvuju Svetoj Liturgiji u prisustvu ljudi.

Tu je takodje i filmski prikaz pojave cvetanja cvetova belih ljiljana na osušenim grančicama ljiljana, na istom ostrvu, a sve po blagodeti Majke Božije tokom njenog praznika.

Tu je takodje priča i o 13-om apostolu Svetom Mateji, Svetoj Nini, i mnogim drugim svetiteljima.

Ne propustite da pogledate ovaj film, ma u šta i ma kako verovali. Jer, kako autor u filmu kaže:

"Ako je jednom čoveku teško da ih otkrije (čuda), onda drugi treba da mu pomogne u tome."
Category
Nonprofits & Activism
License
Standard YouTube License

Vi ste sada na eduzdravlje.com/EduPravoslavlje#1/Sveta Cuda

 

https://rokma2.blogspot.com/2020/08/blog-post.html?m=1

ОВЕ ЉУДЕ КОРОНА НЕ НАПАДА! Pise Nemacki doktor Anesteziolog!!!!

 

Хаџи др Јелена Јанковић: Свето Причешће – универзални Лек (размишљања једног лекара)

Корона и страх

Страх се јавља пре свега од вируса, од болести и преношења истих, а у основи леже егзистенцијални страх и исконски страх од смрти. У условима свеопште смутње и пометње на удару се нашло и Свето Причешће као Света неупитна Тајна за хришћане, а тајна, тојест непознаница за оне који то нису или се хришћанима само условно назвати могу. У тексту Епископа бачког др Иринеја „Причешће – извор здравља или извор болести?“ Епископ на свеобухватан начин у потпуности разјашњава новонасталу проблематику из теолошког угла и наводи значајне теолошке и историјско- медицинске чињенице.

Једноставно разјашњење ситуације – свако има право да верује у шта жели

Ситуација је крајње једноставна. За све нас је питање вере: верујем ли у Васкрслог Господа? Ако верујем и себе називам хришћанином, онда следим Христа и Његове заповести. Избор је, дакле, једноставан: или верујем или не! Ово право није само Богом дан избор већ и право регулисано и Уставом и Законом о Црквама и верским заједницама, у којима су гарантована верска права и слободе.

У данашње време сведоци смо увођења разних нових интерпретација такозване равноправности, нових права и подела, слобода, ненормалности, а вербално се свакодневно крше основна људска права и верске слободе. Скандалозно је да се у емисијама забавног карактера Црква и вера извргавају руглу. Недопустиво је да се јавно улази у конфликте у црквеним круговима и да се још више збуњује народ. У Цркви постоји јасна хијерархија која мора да се поштује. Срамно је да неко себи даје за право да јавно коментарише и критикује црквене великодостојнике. Да подсетимо и да ниједна држава ни у једном тренутку није забранила богослужења, нити причешћивање верника, јер на то нема ни права, али се упркос томе подигла непотребна медијска хајка. Да л` се то враћамо у доба првих векова кад су хришћани гоњени само зато што су хришћани? Када су добровољно страдали за Христа? Чак и тада, када су их убијали и гонили, бацали пред дивље звери, нису им забрањивали Свете Тајне. Напротив, хришћани су их носили са собом. Да л` то данас руља поново виче: „Распни га, распни га!“?

Новонастала ситуација се може посматрати као сензационалистичко-политичка медијска кампања против Светог Причешћа, суштински против саме Цркве. Напад на Причешће је напад на верника, на Цркву, на Христа лично.

С тим у вези је још у марту, на почетку кризе, Синод Српске Православне Цркве издао саопштење у коме се између осталог каже да ће се у Цркви поштовати прописане мере за овај тешки период, али да нико нема права да улази у литургијски простор и било шта мења било у начину богослужења било у начину причешћивања верника, као и да Свето Причешће као најсветије и најважније за вернике не сме да им се ускрати. Уосталом, нико се не причешћује на силу већ добровољно. На тај начин се Синод оградио од будућих манипулација и на време стао у заштиту верника и православне вере и традиције.

Избор хришћанина и шта за њега представља Свето Причешће

Од када је одслужена прва Литургија, причешћивање Светим Телом и Крвљу, којима смо скупо искупљени, представља за хришћане сједињавање са Христом, Богом Живим, на исцељење  душе и тела. Свето Причешће је Лек бесмртности, Лек за душу и тело. Сврха служења Литургије је узношење славословља и молитве Богу, силазак Светог Духа на Часне Дарове, тојест хлеб и вино, претварање истих у само Тело и Крв Господа нашег Исуса Христа и сједињавање са Христом кроз причешћивање. За хришћанина, у Чаши, тојест у Светом Путиру, налази се само Тело и Крв Христова, највећа Светиња, те је самим тим немогуће да се било шта рђаво у њему нађе. Несумњиво је да се у црквеном простору, као и у простору уопште, налазе голим оком невидљиви микроорганизми, и то на предметима и људима, али не и у Светој Чаши. То представља суштину хришћанског веровања.

Свако од нас има пред собом логичан избор: да верује да Живи Бог постоји или не. Ако не постоји, веровао или не, резултат је исти, последица је иста. Али ако постоји, а вера изостаје, пропаст је неминовна. Ако верујеш –  спасен си за вечност.

Из угла неверујућих – одакле долази страх

Зашто се одједном Причешћем баве они који се можда никад нису причестили или се засигурно не причешћују? Зашто се диже толика бука? Људи се боје заразе. За оне који не верују, у Чаши се налази обичан хлеб и вино у коме могу да се нађу и микроорганизми. Они не разумеју потребе и начин размишљања верујућих и осећају се угрожено. Страх је одговор. Људи не поштују једни друге нити туђе изборе. Ово је нарочито изражено када се нађу у егзистенцијалној кризи.

Ако упоредимо број активних хришћана који учествују у светој Литургији, и то у свим градовима, у односу на укупан број становника, видимо колико мали број верника, нажалост, уопште долази на Литургију и колико се мало њих од тог броја причести. Шансе за заразу у храму много су мање него у кафићима, ресторанима, супермаркетима, лифтовима, јавном превозу и тако даље. Замислимо колико хиљада људи дневно седи на седиштима у јавним просторима, колико руку дотакне шипке у јавном превозу, колико је људи у кафићима пило из
исте чаше и користило исту кашичицу која је вероватно ручно опрана и није дезинфикована ни стерилисана? Колико пушача баца опушке по улици и унаоколо као потенцијални извор заразе? Пљувачка се налази и на опушцима и потенцијално је заражена корона-вирусом. Зашто нико од душебрижника за ствар јавног здравља није предложио да се забрани пушење у читавој земљи јер се у форсираном издахнутом ваздуху из плућа приликом пушења теоретски налази већа количина вируса него приликом нормалног дисања? Да се направе специјални бункери у којима може да пуши петоро људи на 1,5 метара одстојања? Звучи бесмислено, зар не? Колики је број пушача у земљи у односу на број верника који се причешћује? Колико је потенцијално заражених међу њима? Шансе да се човек зарази постоје свуда, а највеће су тамо где је велика концентрација вируса, на пример у болницама, и тамо где је велика концентрација људи. Чак и ако стварима не бисмо приступили као верници, закључили бисмо да је много већа вероватноћа да се неко зарази хватањем за кваку него причешћивањем. Ризик од преношења заразе преко усана је мањи него преко руку. Да ли заиста мислите да можете у потпуности да се изолујете и 100% да се заштитите?

Зашто се бојати да би шачица верника или свештеника и теоретски могла да, не дај Боже, прошири епидемију? Опасности од заразе вребају на сваком кораку. Шта ако је баш онај који меси хлеб који свакодневно купујемо заражен, а нема симптоме и није тестиран? Кроз колико руку прође и са ким дође у додир тај хлеб, као и већина ствари које свакодневно купујемо и употребљавамо?

Не заваравајмо се да ми бирамо –  вирус бира нас! Једино у шта се можемо поуздати је одбрана, то јест добар имуни систем и Божја помоћ. Ни у јединицама интензивне неге и у изолацији није могућа 100% изолација и заштита. Чак ни хирушке маске не штите у потпуности. Оне су важна мера предострожности, али већ после сат времена, или чим се овлаже, треба их заменити јер више нису непропусне. На њима се такође могу размножавати микроорганизми. Зато их треба што мање додиривати, редовно мењати и, уколико су платнене, често прати на високој температури.

Колико само људи пије лекове верујући да им помажу, и помажу им, упркос доказаним нежељеним ефектима. Причешће нема нежељених ефеката. Свети Владика Николај је експлицитан: „Како се неко може разболети од лека?“ Колико се људи свесно трује и трује своје ближње дуванским димом? Колико људи свакодневно у тело добровољно уноси разне хемикалије, а дошло се до тога да се доводи у питање Свето Причешће? Човек се може заразити на разне начине, а више независних студија је показало да је ризик од заразе приликом причешћивања минималан и занемарљив у поређењу са другим начинима заразе. Резултати студија су објективни и заснивају се на истраживањима, без могућности утицаја личних или религиозних убеђења научника и лекара који су их објавили.

Инфектолог O.N. Gill 1988. године објавиo jе студију „Света Чаша као извор инфекције“. У закључку је навео да нема података да се преко Свете Чаше могу пренети микроорганизми. Разлог је синергистичко антибактеријско дејство метала од ког је Чаша направљена и алкохола у вину, али и чињеница да се ланеном крпом бришу уста верника и сасуди. Навео је и да трансмисија микроорганизама не значи обавезно и инфекцију. Питање је која количина вируса је потребна да би се човек заразио. Вирус ван људског тела не може да се размножава и сигурно не у тако кратком временском року. Закључио је и да нема доказа ни да се HIV и Hepatitis B могу пренети Причешћем. Постоје, по овом аутору, индиције да би се можда директно, али у ретким случајевима, могао пренети вирус херпеса уколико неко има рану на устима, али је у односу на друге начине преношења херпеса овај пут преноса занемарљив.

G. Dorff објавио је 1980. године студију „Ризик од Причесне Чаше“. Закључак његове студије је био да је број микроорганизама нађених на рубу Чаше после причешћивања занемарљиво мали и да варира од особе до особе. Ризик од евентуалног преношења заразе је знатно мањи у односу на друге начине трансмисије.

Године 1997. објављена је и епидемиолошка студија у којој је  праћено 621 особа које се редовно причешћују, чак и свакодневно. Дошло се до закључка да они нису под већим ризиком од заразе у поређењу са особама које се не причешћују.

Године 1998. у америчком Journal of Infection Control објављена је студија „Ризик од инфекција пренетих преко Причесне Чаше“. Закључак ове студије је идентичан као и у претходним студијама. Значајно је да се ова студија позива на још осам референтних студија са сличном тематиком везаном за микроорганизме и Причешће.

Године 1999. Америчко друштво за контролу инфекција и  болничку епидемиологију (Тhe Society for Healthcare Epidemiology of  America) објавило је као одговор на контроверзне расправе о могућности заразе приликом Светог Причешћа студију „Мали ризик од заразе преко Причесне Чаше“. Тестирано је 681 причасника и дошло се до закључка да постоји само теоретски ризик од трансмисије, али је толико мали да је занемарљив. Људи  који се причешћују редовно и/или свакодневно нису под већим ризиком од инфекције у поређењу са онима који се не причешћују. У закључку стоји још и да се ризик, иако веома мали, додатно смањује брисањем уста причасника и Сасуда.

Већину верника који редовно долазе у цркву на богослужења и причешћују се чине стари и болесни људи.  Да се Причешћем може проширити зараза, колико би се њих кроз векове заразило и умрло? Ко би се добровољно причешћивао? У условима ван и/или у току епидемија грипа, али и куге, колере и тако даље, прво би се  разболели свештеници, јер они употребе (читај: попију из Чаше) остатак Причешћа после причешћивања верника на свакој Литургији. Ко би добровољно постао свештеник? Заразила би се сигурно и већина, ако не и сви присутни верници, што, како је вишевековно искуство показало, никако није случај.

У време епидемије великих богиња (Variola vera) 1972. године у тадашњој Југославији власти су тражиле од Цркве да се уведе причешћивање сваког верника стерилизованом кашичицом, на што Црква, наравно, није пристала, али се епидемија због тога није раширила.

У свом тексту Епископ бачки др Иринеј износи примере свештенослужитеља, па и наших савременика, као пример да Свето Причешће никад није било и самим тим не може бити извор заразе. Бројни су свештеници који су служили при болницама и на инфективним клиникама и причешћивали пацијенте оболеле од туберкулозе и разних других инфективних болести, па чак и губаве, и користили Свете Дарове после њих, а да се при том нису заразили. Свети Филарет Московски је храбро служио и за време епидемије куге, која је много опаснија од корона-вируса. Владика Макарије је само један од примера бројних мисионара, који је служио и мисионарио преко четрдесет година у Африци, где још увек владају озбиљне инфективне болести,  и никада се није заразио. Свети Јован Шангајски је једном приликом причестио жену која је оболела од беснила. Она је, мученица, доживела напад непосредно после Причешћа и испљунула, заједно са пеном из уста, и Свето Причешће. Како честица Светог Прицешћа не сме да буде бачена, Владика је покупио честице са пода помешане са пеном и ставио их у уста. На упозорење присутних да је беснило јако заразно, он је мирно одговорио да су то Свети Дарови и ништа му се није догодило. Није се заразио.

Аргумент да ми не знамо како је раније било не може послужити као аргумент. Ми и те како знамо из историје медицине како је било у првим вековима и касније, у каквим се нехигијенским условима живело: није било средстава за хигијену, није било ни тоалета, ни тоалет-папира, градске канализације су се тек касније појавиле. Врло често није било ни чисте воде, није било прибора за јело, па се јело се рукама, није било дезинфекционих средстава, није било лекова већ су се користиле биљке као медикаменти. Људи су често умирали од разних инфекција. После разних терапијских поступака и хирушких интервенција, у почетку углавном ампутација, а касније, са развојем хирургије, и других интервенција, постоперативне инфекције односиле су преко половине оперисаних. Масовно се умирало и у доба епидемија. Људи су се обраћали Цркви, веровало се у лековитост молитве, освећене воде и Светих Тајни. Обраћали су се Богородици и светитељима са молитвом да зауставе епидемију и пошасти, баш као што чине и данас. У условима који са данашњима не могу да се пореде, људи су живели, учествовали у богослужењима и причешћивали се око две хиљаде година.

Оно што сигурно знамо јесте да им Причешће нису стављали у салвете, јер салвета и папирних корпица тада није ни било. Свако време носи своје бреме. Људи долазе и пролазе, а Црква и традиција опстају. Израз је крајње гордости у мишљењу да је новонастала ситуација посебна и другачија од историјских чињеница, као и да је могуће бити изолован од других људских бића и од живота.

Лично мишљење једног лекара

Као лекар, анестезиолог у Немачкој, на одељењу интензивне неге, свакодневно се суочавам са критично оболелим пацијентима, између осталих и са оболелима од корона-вируса у терминалној фази. Ми, анестезиолози, свакодневно доносимо одлуке у оквиру максималне интензивне терапије, између осталог и кога ћемо да интубирамо и ставимо на респиратор, а за кога више нема шансе. Константно корачамо по танкој линији између живота и смрти. Свакодневно сам сведок колико су наше људске могућности и са најсавременијом опремом, достигнућима и лековима ограничене. Лекар лечи, а Бог исцељује. Ми лекари урадимо све што је у нашој моћи, користимо сва знања, ресурсе и искуство које смо по Божјој милости имали прилике до тог тренутка да стекнемо да бисмо помогли пацијенту, а онда чекамо, јер Бог има последњу реч.

Није лако ујутру кад кренем на посао. Знам да ћу бити у контакту са корона-вирусом и да могу да се заразим сваког тренутка. Најтеже ми је ових дана да гледам неке од својих колега, сада као пацијенте, како се боре за ваздух, да их гледам у кревету, без свести, беспомоћне, прикључене на респираторе, сећајући се заједничке борбе за пацијенте и њиховог осмеха негде у пролазу. Питам се ко је следећи. Иако знам да за њих чинимо све што је у људској моћи, често нема побољшања. Једино могу да их препустим Богу и да се надам да у некој широј слици у вечности све ово има смисла и да ће неко добро да донесе.

Свако јутро пре него што кренем на посао, прекрстим се и кажем себи: идем, па како ми Бог да! Нека буде воља Твоја! И, исто тако, знам да сам се причестила и чврсто верујем да сам заштићена. Хвала Богу, и после три месеца и небројено много пацијената, још увек сам здрава, што за велики број својих колега, на жалост, не могу да кажем.

Пацијенти, када су суочени са смрћу, сви верују у нешто. Већина њих се тада сети Бога.  Из искуства знам да најбоље пролазе они пацијенти који имају поверења у лекара, који верују у излечење и који се уздају у Божју помоћ. Чак и ако дође њихов час, они умиру мирно и спокојно. Страшне су муке безбожника и оних који ни у шта не верују, који умиру бесни и очајни. У болести су сви исти. А смрт је неминовна за све нас. Питање је: шта ћемо после тога? Истраживања су показала да позитивна антиципација значајно утиче на смањење постоперативних компликација и повољно утиче на позитиван ток болести. Нема бољег лека ни превенције од вере. Као лекар и верник причешћујем се, по благослову, редовно. Свето Причешће сматрам универзалним леком за душу и тело. Чврсто верујем да Причешћем Светим Тајнама свако добија лек по својој потреби и не би ми пало напамет да се не причестим иако често знам ко се испред мене причешћује и од чега болује, јер знам и Кога примам. У медицини је познат плацебо ефекат. „По вери вашој нека вам буде“ (Мт. 9:29)! Али у Светом Причешћу нема плацеба. Ми верујемо да је само Тело и Крв Господа Исуса Христа лек. Да ли је ова Тајна икад истражена? Не би смела да буде, јер то би било светогрђе и унижавање Причешћа. „Ко има уши, да чује!“ (Мт. 13:9).

Па ипак, по Својој великој милости, снисходећи раслабљеном човеку, Господ нам се често открива. Тако нам је у осмом веку објавио чудо у малом италијанском градићу Ланчано (Lanciano) док је још Христова Црква била јединствена. Наиме, током Литургије, у време Свете Тајне Евхаристије, у срцу свештеника који је служио изненада се јавила сумња да ли су заиста Тело и Крв Господња скривени иза хлеба и вина. Покушавао је да се ослободи тих сумњи, али су се оне упорно враћале. Јављале су му се мисли: „Зашто сам дужан да верујем? Ко ће доказати да вино постаје Крв, а хлеб Тело? Они се никако не мењају, мора да су то само символи!“ Док је изговарао речи Канона Евхаристије: „Те ноћи у којој беше предан Он узе хлеб у своје Свете руке и, благословивши, преломивши, даде Својим ученицима говорећи: Примите, једите, ово је Тело моје које се за вас ломи на опроштење грехова; тако и чашу по вечери говорећи: Пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива на опроштење грехова“, сумње га нису напуштале. „Није ли света Евхаристија само обред и не више од тога, није ли се Тајна вазнела заједно са Христом и отишла на Небо?“ У међувремену дошло је и претварање Дарова. Уз речи молитве он је преломио евхаристијски хлеб и тада је избезумљено вриснуо јер се у његовим рукама преломљени хлеб претворио у комад меса, тојест Тела, а у Чаши више није било вино већ житка Крв. Монаси који су се налазили у олтару били су у чуду, а свештеник избезумљен. Он је тада исповедио своје мисли и сумње које су чудесно разрешене. У овој цркви St. Legontian у Ланчану већ дванаест векова чувају се ови за време Литургије материјализовани Тело и Крв. Наравно да су ови чудесни Дарови привукли пажњу ходочасникâ и научникâ. Професор медицинског факултета Odardo Linoldi, стручњак за анатомију, патолошку хистологију, хемију и клиничку микроскопију при болници  Arezzo, спровео је са својим тимом 1970-1971. године истраживање и дошао до закључка да Свети Дарови представљају људску крв и тело. Тело је део мишићног влакна срца и садржи делове миокарда, ендокарда, нерва вагуса и део леве коморе срца. Oвaкав део представља и потпуно срце у његовој основној структури. Тело и крв припадају мушкарцу старом тридесет три године са крвном групом АБ. Крв садржи серум, протеине и минерале у процентуалном односу нормалном за човека. Задивљујуће је да су се Тело и Крв дванест векова сачували без икакве заштите, конзервирања или примене специјалних мера. Крв је течна и поседује сва својства свеже крви. Ruggero Bartelli, професор анатомије на Сијенском универзитету, радио је паралелна истраживања и добио потпуно исте резултате. У току каснијих поновљених експеримената, 1981. године, од стране др Linoli-ја са савршенијим апаратима резултати су поново потврђени. Лепотом овог чуда потврђене су нам Христове речи: „Заиста, заиста вам кажем: ако не једете Тело Сина Човечијега и не пијете Крви Његове, немате Живота у себи. Ко једе Моје Тело и пије Моју Крв има живот вечни; и Ја ћу га васкрснути
у последњи дан“ (Јн. 6:53-54).

Остала нам је као доказ и Торинска Плаштаница, платно у које је Христово Тело било умотано пре него што је положено у Гроб после Распећа. Године 1889. први пут је фотографисана и на негативу се појавио Христов Лик и Тело Христово. О пореклу Плаштанице говори чињеница да је направљена на начин који се примењивао пре две хиљаде година на Блиском Истоку и да су на њој пронађени и остаци полена биљака које расту само у Палестини. На њој се јасно уочавају отисци ранâ од бичевања, од трновог венца на глави и пробадања копљем. Ране одговарају страдањима Господа Христа баш као што су у Светом Писму описана. На Плаштаници је откривена крв АБ-крвне групе и нису откривене никакве хемикалије ни вештачке супстанце. Научници сматрају да је лик на платну могао остати осликан само под утицајем јаке светлости унутар Плаштанице и да је овако јака светлост могла засјати само у тренутку Васкрсења.

Сваке године на Велику Суботу у Кувуклију у Храму Христовог Васкрсења у Јерусалиму силази Благодатни Огањ и пали свеће у рукама Јерусалимског Патријарха. Огањ који гори, а не пече и не сагорева. Невероватно је да и поред толико опипљивих доказа већина људи на планети и даље не верује у Њега!

Божанско присуство обожује нас и храни. Читајући Свето Писмо, можемо да приметимо да свако ко је дошао у контакт са Господом Христом од најобичнијег грешног човека до краја свог овоземаљског живота постао је свет. Господ их је све примио и прославио. Исто тако верујем да се наше тело освети када се причестимо и сјединимо са Господом и да су и Чаша, тојест Путир, и кашичица освећени самим Христовим присуством.

Христос се не доказује научно

Вера није нешто што се научно доказује. Христос се не ставља под микроскоп. Вера се не прилагођава околностима. Христос се не прилагођава нама. Он је исти јуче, данас и сутра, ми смо ти који смо трулежни и пролазни. За све нас је извесно једно: у праху ћемо завршити. Ми хришћани верујемо у вечни живот. Има и оних који не верују. То право нам је свима Богом дано. Бог нас ставља у разне ситуације, а на нама је како ћемо да се понашамо. То је слобода и избор који нам је дат. Покушај доказивања Христовог постојања представља светогрђе. “Благо онима који повероваше, а не видеше” (Јн. 20:29). Медицина и наука имају своје границе, Бог не. Питање „која стручна, научна анализа доказује да се стварно никада и нико није заразио причешћујући се“ светогрдно је питање.

Као верујући лекар посматрам пацијента не само као тело већ као целог човека са душом и духом. Мора да постоји нека танана нит која научницима промиче. Како објаснити како трулежно постаје непропадиво? Како иконе мироточе? Како се дешавају необјашњиве ствари? Колико би људи данас дозволило да Господ Своју пљувачку помеша са блатом и њиме им намаже очи да би прогледали? Колико је Христос болесника исцелио?  Да ли се и данас широм света постом и молитвом људи исцељују? Да ли пред кивотом светог Василија Острошког и данас неми проговоре, непокретни устају, а болесни се исцељују? Зашто толики народ хрли моштима светих? Зато што не помажу? Не исцељују? Због тога што се чуда и даље дешавају онима који верују. Како? Није ли то питање последицâ оне „јабуке” са дрвета познања са које су прародитељи недозвољено окусили? Ко смо ми да тражимо објашњење? Зато и јесу тајне, Свете Тајне. Верујемо и нема потребе да разумемо.

Не можемо научно доказати како тела светитељâ не труле, зашто им расту нокти и коса, како иконе мироточе и крвоточе, зашто је температура тела светитељâ као код живог човека, зашто им крв има особине живог човека, не хемолизира и не пропада. Не могу се медицински објаснити небројена исцељења којима сам и сама била сведок. Не може се на кантару измерити љубав. Јесте ли се икад запитали шта вам даје живот, како то да сте уопште живи? Да л` верујете да сте случајност у овом универзуму? Не може се доказати, нема ни потребе да се докаже. То је разлика између вере и невере. Оно над чим сви треба да се замислимо јесте: зашто је Господ ову ситуацију допустио, тојест колико је до нас?

Осврт на добронамерне модерне теологе и поверење у Мајку Цркву

Пандемија корона-вируса узбуркала је и јавност и црквене кругове. Они добронамерни “модерни теолози”, модерни фарисеји и садукеји, који, и лаицима је јасно, одступају од црквеног учења уносећи непотребну духовну пометњу и разједињујући православне, требало би да се сете да ћемо сви ми једног дана стати пред Господа и колики смо део колача добили, а неки су и Агнец примили у руке, толики ћемо одговор Господу морати да дамо. „По плодовима њиховим познаћете их“ (Мт. 7:16), поручио нам је Господ наш. За оне што хоће хришћанство без Христа и да не искушавају Бога свога, помолимо се усрдно речима: опрости им, Боже, не знају шта раде!

Кренули смо у вечност, пловимо са нашим Патријархом и нашим духовницима на кормилу. А добронамернима желимо да буду послушни Мајци Цркви да бисмо и ми њима били послушни и да на истом курсу сви заједно, сједињени у Христу, и останемо.

Вера наша православна и Свето Причешће су ствар слободног избора који је Господ сваком човеку оставио. Онај ко сумња боље да не прилази Путиру и да се не причешћује, да не стекне осуду души својој. Ко приступа „са страхом Божјим, вером и љубављу“ претходно изговара речи молитве: „Верујем Господе и исповедам да си Ти ваистину Христос… и да је ово сâмо пречасно Тело Твоје и ово сâма Часна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме…, нека ми Причешће Светим Тајнама Твојим не буде на суд или на осуду већ на исцељење душе и тела. Амин (нека тако буде!).

Суштина и порука јесте у питању које је, како Свето Писмо сведочи, Христос често постављао, а и данас га поставља и мени и теби: Верујеш ли? По вери твојој нека ти буде…

Хаџи др Јелена Јанковић

 

OSTROSKO ISCELJENJE!!!

Osvrt na Bozije isceljenje Мића Бабића!

Published on Jun 9, 2016

OSTROŠKI SVETIONIK - Iscelenje Mića Babića

…………………………………………………………………………………………………………………………

"Covek moze da bira za zivot, na materjalan ili duhovni nacin bitisanja? Tradicionalan izbor, t.j. obicajnost vere, i prepusten carima ovog sveta, boemski, i uobicajeni porocni nacin zivota je “Katastrofalni nacin zivota”. Zivot koji nevodi nicemu dobrom.  To je tapkanje na mestu,  imas novac a u sustni nemas nista. Mnogi nisu zavrsili zivote na dobar nacin. "

Prica iz zivota Mice Babica: Dugotrajna duhovna prazniana obicno vodi u ostecenje psihe ili ostecenje organizma kroz pogresno usmerenu radoznalost za novotariskim dozivljajima. Mica kaze da je pre godinu dana oboleo. Kaze da je veliki deo njegove bolest je uzrokovan STRESOM, KOJI SE LAGANO NAKUPLJAO.  Otisao je kod lrkara zbog visikog krvnog pritiska i bio zadrzan na observaciji  od 10dana. Pronasli su mi agrsivni stenozirajuci rak debelog creva sa metastazama na jetri,  sokiran otisao na operaciju,  odstranili mu 50 cm debelog creva, i dignostikovali 22 metastaza na jetri. Zbog toga nije bio za operaciju jetre, niti kandidat za transplantaciju jetre, i jedino mu ostala palijativna hemoterapija, koju je i prihvatio. Dobio je i imuno terapiju. Prijatelj koji je saznao za situaciju ga nazvao telefonom i rakao da pogledam jedan video na Youtubu, I rekao mu “i samo tu imas izlaz”. Pogledao je: “Ima li Boga u 21 veku- od monaha O. Arsenija “ https://www.youtube.com/watch?v=GevQnVRH3sI  ”, i tokom  prvog slusanja je intuitivno i telesno  osetio da je to PRAVI I JEDINI IZLAZ IZ SMRTONOSNE SITUACIJE. Posle toga JE odgledao jos od prilike 90 ostalih predavanja O. Arsenija Jovanovica i resio je da se sam izleci. I to je verbalno obvestio svoje Nemacke – Minhenske lekare, ukljucujuci i Dr. Milutinovic koji radi tamo. Preko predavanja O. Arsenija Jovnovica, osaznao je da je gresno i pogresno ziveo, i da mi je cak bilo i drago da mu se ovo desilo da, se osvesti  i pocne  zivot ziveti kako treba. Dr. Milutinovic tvrdi da je Mica od jedanput  potpuno bio uveren da ce se izleciti. Dr. Wagner, kao specijalista koji se iskljucivo bavio karcinomima sa metastazama, je bio misljenja nakon pregleda sakupljene medicinske dokumentacije, da je ovaj slucaj raka ne izleciv, ali je ipak krenuo sa svojim pregledom na insistiranje pacijenta, koji je vec duboko resio da je izleciv i vec 4 meseca ide na hemo terapju, a u slobodno vreme gleda  sve u krug sva predavanja Arsenija Jovanovica. Bio je ubedjen, da jedno predavanje Oca Arsenija je jedna metastaza manje. Cak sam bolje podnosio hemo terapiju (5 otrova i 120 terapija), gledajuci predavanja. Otac Arsenije, tvrdi da Blagodat Bozija posle slusanja pojedinacnih predavanja je uticala na psihu i uverenje  na potpuno izlecenje, jer je Mica se uverio u Bozije postojanje, Njegovu  Milost i Silu, svoju Dusu prvenstveno izlecio i tako izprosio Od Boga izlecenje. “Posle slusanja i usvajanja prilozenog, mogu reci da moj predhodni zivot mogu da bacim.” Magnetna rezonanca je posle 4 meseca pokazala da je jetra spala na 4 metastaze a zatim  se totalno i ocistila, I da Dr. Wagner to jos nije nikada doziveo u svojoj medicinskoj karijeri. Doktor Milutinovic je takdje potvrdio ultrazvukom da su se 18 metastaza povukle(iscezle), da su ostale samo 3-4, i da se sam neobjasnjivo sokirao novonastalim stanjem pacijenta, a potom  ponovo potvrdio i novonastalu, skroz cistu, jetru. Sam pacijent nastavlja sa neverovatnim i potpunim ubedjenjem u izlecenje, i dolazi mu u svest ubedljiva misao(osecanje) da mora posetiti Ostrog u Srbiji. Otac Arsenije mu telefonom predlaze posle salsusanja o pojedinostima toka bolesti,  govori da dodje iz Nemacke da dodirne kivot Vasilija Ostroskog, sto Mica i cini.  Posle posete Ostrogu,i poslednje cetiri metastaze iscezavaju, nepunih 5 meseci od diagnoze  i pune ture hemoterapije. Treba naglasiti da mu je krvna slika tokom cele terapije bila nrverovatno uredna/t.j. u granicama normale(bez anemije , leukopenije-infekcija, poremrcaja funkcije jetre, mucnine, povracanja, gubitka kose, gbitka telesne tezine, i depresija-naprotiv bio je uvek pozitvno raspolozen). Mica se neobjasnjivo ugojio cak 7 kg za vreme hemoterapije, i bo je oci drugim pacijentima koji su isli na lecenje hemoterapijom u istom centru. Interesantno je pomenuti i da su mu se cak i sede vlasi kose povukle.To se sve potvrdjuje u maticnoj bolnici(neverovatna i neobjasnjiva puna remisija bolesti), i oni ga salju na poslednji pregled u drugu bolnicu gde mu radioizotopnim snimanjem(PET/CT) potvrdjuju da se potpuno ocistio. Svi lekari koji su ucestvovali u diagnostici i tretmanu ovog slucaja, Micinog agresivnog METASTAZIRAOG karcinoma debelog creva, tvrde da je to njihov prvi slucaj neverovatnog i potpunog izlecenja ovakvog uznapredovanog carcinoma u njihovim karijerama. 44:36 min.

-          Mica kaze, da mu je novi nacin zivljenja i razumevanja omogucio da kvalitetnije zivi i oseca  zivot vise nego ukupno sve sto je do bolesti proziveo. Da ima sada sasvim drugaciju ispunjenost i srecu koju do sada nije poznavao. Poceo je da se po pravilima moli u jutro, i navece, a to je ukupno oko 2 sata dnevno. U pocetku je mislio da je to ne moguce, a sada mu je to kao 5 min. , i nekada biva mu zao sto nema jos. Poceo je da zivi Liturgijski i vise ne ide u crkvu “radi reda.” Istinito i iskreno, monah, o. Arsenije, se decidirano ogradjuje da je on licno imao bilo kakvog udela u iscelenju Mice Babica. o. Arsenije, kaze da je njegov licni zivot pre Hrista je bio muka i stradanje. O. Arsenije svedoci da je on samo posluzio kao POSREDNIK – DUHOVNI VODIC SIRENJA  ISTINE U OBLIKU PREDAVANJA, U LICNOM SVEDOCENJU O TROJSTVU, I TEOLOGIJI KOJU JE POSTAVIO ISUS HRISTOS SIN BOZIJI. O. Arsenije SAVETUJE , CITAJTE NOVI ZAVET, POHADJAJTE LITURGIJU, CITAJTE O. NIKOLAJA VELIMIROVICA, POSTUJETE VASILIJA OSTOSKOG, LECITE I IZLECUJETE I SVOJE DUSE od greha. Smisao ovog zivota KAZE o. ARSENIJE, JE DA sledimo zivog Boga Sv. Troicu, kroz Isusa Hrista sina Bozijeg.  

1. ОСТРОШКИ СВЕТИОНИК - POGLEDATI : youtube video - 14,071 views

- Исцељење Мића Бабића 1:06:62 min.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I63yjBAemmY

2. монах o. Арсеније Jovanovic - Има ли Бога у 21 вијеку? Pogledati -

https://www.youtube.com/watch?v=GevQnVRH3sI

Острог Тв Студио

 ...........................................................................................................................................................................

OSTALU VIDEO YOUTUBE ARHIVU  Monaha o. Arsenija Jovanovica videti na:  

1.  http://www.eduzdravlje.com/433072987  

 2.  http://www.eduzdravlje.com/433130521

 

...................................................................................................................................................................

-           TEME ZA RAZMISLAJNJE:

-          U ZDAVAOM TELU JE ZDRAVA DUSA I OBRNUTO

-          Imajte srca gore na nebesima, i gradite sebi kuce gore, gde one ne podlezu unistenju vremenom

-          Ja sam Alfa i Omega, pocetak i kraj, i samo kroz mene mozete uci u carstvo nebesko

-          Jas sam Zivot i spasenje. Data mi je Sva vlast, na nebu i na zemlji. Idite I KRSTITE SVE NARODE NA ZEMLJI I JA CU BITI SA VAMA DO KRAJA VREMENA.

-          Слава и милост Светом Василију Острошком Чудотворцу!

-          O. ARSENIJE JE BIVSI LEKAR A POSTAO SVAREMENI PRAVOSLAVNI HRISTOV, monah misionar

Komentrari naroda:

Martisha LP1 year ago

Divno .. spojilo se sve narod , medicina, Bog ... ovo je dokaz da naizgled nespojive stvari mogu da budu jedno u Bogu... kao sveto trojstvo... Otac Arsenije nije svestan svoga udela u narodu.. Nadam se da se nece susresti sa preprekama zavisti zbog svega ovoga.. BognekablagosloviArsenija..

Слава Богу на Његовој милости што вас је излечио и привео Цркви и Православљу на један вама нов начин као што сте и сами рекли.

одгледајте ако нисте документарни филм под називом "Бог има задњу реч". То је филм који је повезан са вашим случајем, односно са медицином, људима који су оболели од неке болести и наравно Богом..

Kakve su ti misli takav ti je zivot - Vera cini cuda. Slava Bogu

Otac Arsenije.  Njegova predavanja ODUŠEVLJAVAJU slušatelje, A oduševljenje je sjedinjenje s Bogom, Izvorom života, Postojanjem. Kroz njegova predavanja čovjek uistinu doživi susret sa živim Bogom. Osjeti se neka radost postojanja, strah se smanjuje, iscjeljuje se duh, što posljedično liječi i tijelo. Hvala Vam, Oče Arsenije.

O. Arsenije,hvala Vam za sva predavanja jer nama obicnim ljudima jako nedostaju propovijedi,   predavanja i poducavanje u vjeri pravoslavnoj.

Ава Јустин каже: "Поверује ли човек свесрдно и искрено у васкрслог Богочовека, у његовој се души одмах роди осећање бесмртности, васкрслости, осећање да је смрт побеђена, а са њом и грех и зло. To осећање личне бесмртности одушевљава и потстиче хришћанина на све еванђелске подвиге, и он с радошћу испуњава заповести Христове, и са усхићењем пролази животни пут од небића до свебића, од смрти до бесмртности. Као тачка која се разрасте у све бескрајности, такав је човек када се разрасте Богочовеком: сав зрачи божанском бескрајношћу и бескрајностима, и осећа се бесмртан и бескрајан на свима тачкама свога бића. Тако се трагично начело хуманистичког прогреса: смрт је неопходност, замењује радосним начелом богочовечанског прогреса: бесмртност је неопходност." Ово се десило и брату Мићи: повјеровао је у Христа и схватио да га смрт не може држати у ланцима. Смрт тијела ће, прије или касније, свакоме од нас доћи, али, ако је душа прожета Христом, распадање тијела ништа не значи.

Да, Бог је очигледно нашао пут до срца овог човека преко предавања оца Арсенија. Желим да кажем да сам се у једном периоду живота интензивно молила Богу (молећи се и Св. Сави, Св. Василију...) да ми пошаље духовну помоћ, јер ми је било јако тешко. На крај памети ми није било да ће духовна помоћ доћи преко youtube-а, а дошла је баш тако ("случајно"), преко предавања оца Арсенија. Јако су ми била корисна и драгоцена и још увек су.

................................................................................................................................................................................

Исцељење Мића Бабића; 1:06:22 min

Острог Тв Студио
Objavljeno je 09.06.2016.
PRATITE 4,3 HILJ.
 SUBSCRIBE SUBSCRIBED UNSUBSCRIBE
OSTROŠKI SVETIONIK - Iscelenje Mića Babića

PRAVOSLAVNA CUDESA

Чудотворец XX века: старец, исцеляющий грешников; Na Ruskom, 1:13:09 mon.; CC - Ima mogucnost prevoda!

Published on Feb 18, 2015
Прямой эфир с Борисом Корчевниковым. Выпуск от 17.02.2015
Чудотворцы XX века. Их имена и жизнь окутаны тайной. Народная молва слагает о них легенды, но в далекие кельи старцев едут со всего света. Имя модельера Любови Новохатской гремело в СССР, но в 1992 году блестящую карьеру едва не разрушил страшный диагноз. Потребовалась срочная операция по удалению левой почки. Врач была откровенна: "Вам осталось жить три месяца". Вдобавок Люба узнала, что у нее рак, да еще на поздней, практически неоперабельной стадии. Прошло почти 25 лет, и вот Любовь Новохатская жива, здорова. А все только потому, что однажды она встретилась со старцем Ипполитом.

Об этих проблемах пока не написано ни в печатных, ни в электронных СМИ. Но они существуют! Это реальные проблемы обычных людей, оказавшихся в сложных жизненных ситуациях.
Это касается каждого! "Прямой эфир" - хроника нашей жизни.
Ведущий: Борис Корчевников
Чтобы принять участие в программе, задать вопрос и высказать свое мнение, звоните по телефону 8 (499) 181-03-37

Чудотворец XX века: старец, исцеляющий грешников. Прямой эфир от 17.02.2015
https://www.youtube.com/watch?v=nddLW...
Category
Nonprofits & Activism
License
Standard YouTube License

Чудотворцы ХХ века; Na Ruskom, 51:59 min.; Nema mogucnost prevoda!

Published on May 4, 2013
Фильм рассказывает о самых популярных в народе чудотворцах ХХ века. К ним обращаются в надежде на исцеление от болезней, несчастий и даже для того, чтобы... расширить жилплощадь.

Николай Гурьянов (1909-2002). Чудотворец и провидец. Известность он приобрел после своих сбывшихся предсказаний о свержении в России коммунизма, канонизации Николая II, гибели атомных подводных лодок «Комсомолец» и «Курск», чему он стал свидетелем еще при жизни.

Сегодня имя старца Николая Гурьянова известно тысячам людей в России и за рубежом. Ему молятся, его просят о помощи. Но когда-то все обстояло иначе: батюшка принадлежал к поколению исповедников, которые за свою веру перенесли притеснения от властей, тюремные и лагерные заключения и ссылки. Рассказывают, что в девятилетнем возрасте ему были открыты подробности мучений царской семьи. В тот день мальчик встретил свою мать со словами: «Мама! Мама! Царя убили! Всех! И царевича! Страшно накажет их Господь, окаянных, что царя загубили, всех накажет!».

Матушка Алипия (1918-1988). Почти все биографические сведения о ней носят приблизительный характер. Свою жизнь матушка Алипия прожила без паспорта и без прописки. Своего жилья никогда не имела. Как и многие священники, в советское время отсидела в тюрьме. Там ее били, морили голодом. Во время войны она побывала на принудительных работах в Германии. Ещё до окончания войны чудом сбежала, перебралась через линию фронта и пешком пошла в Киев. 20 лет она жила в овраге у Киево-Печерской лавры. В 1979 году, накануне Олимпиады, ее вывезли в пустующий домик в Голосеевском лесу, в местность, удалённую от городских магистралей. Там же, в Голосеевской Пустыни, находится сейчас ее могила.

Старец Ипполит Халин (1928 -- 2002). Его называли афонским старцем.

Олег Скворцов, вернувшись после армии, часто пил, постоянно менял женщин, но в итоге все-таки женился, родился ребенок. Но гулящая компания Олега не отпустила, с алкоголя он перешел на наркотики. Затянуло его на 7 лет. Он лишился дома, работы, от него сбежала жена с ребенком, и даже родители от него отвернулись. Как-то вечером, в пьяной компании, двое собутыльников обсуждали между собой отца Ипполита, один другому предлагал съездить туда шутки ради. Поехал с ними и Олег. Больше трех лет он проездил к батюшке. Постепенно желание пить и колоться отступило. И случилось чудо -- он исцелился совсем. А потом -- сам стал священником.

1 канал
Россия, 2013
Category
Education
License
Standard YouTube License

Святые Старцы Чудотворцы 20 века; Na Ruskom, 51:28 min; Nema mogucnost prevoda!

Published on Aug 4, 2013
Category
Education
License
Standard YouTube License
COMMENTS • 18
Default profile photo
Add a public comment...
Top comments
Никита Сергеев
Никита Сергеев1 year ago
Спаси Господи тех людей, кто снимает такие фильмы! Быть может благодаря таким фильмам, кто то увидит для себя тот путь, который приведет к спасению!
Reply 15
Оля Котенок
Оля Котенок1 year ago (edited)
Многострадальная Грузия ! Великая нация , духовно сильная ! Народ Грузии ! Наши деды лежат в братских могилах ! Они сражались бок о бок за нас! Мы с вами братские народы !Оставте политику политикам ! Ведь простые люди никогда не считали вас врагами !
Reply 13
Виктория Бежелева
Виктория Бежелева2 years ago
Удивительный фильм! Очень проникновенно!..
Reply 12
Danila Kirilenko
Danila Kirilenko2 years ago
Очень интересно
Reply 6
Сергей К
Сергей К3 years ago
!!! Во славу Божию!
Reply 11
Сергей К
Сергей К2 years ago
Слава Богу!
Reply 5
Alex Malkin
Alex Malkin3 years ago
Я так рад .спосибо большое.Спосибо.какое счастье что есть такие святые.очень вдохновляет на путь истинный.Отец Гавриил помолись за нас.
Reply 10
Раиса Волошинова
Раиса Волошинова3 years ago
Слава Богу за все!!! Какое чуда,что в наше время были такие подвижники,с такими золотыми сердцами!!! Слава Богу за все-за боль и за радость,за друзей и врагов,за любящих нас и ненавидящи нас.Слава Богу за все!!!
Reply 11
Геннадий Куприанов
Геннадий Куприанов1 year ago
Слава Господу за Его драгоценные сосуды,за святых Божьих.....
Reply 10
Radist01
Radist013 years ago
Замечательно!
Спасибо!
Reply 9
Lina Serdechnaya
Lina Serdechnaya3 years ago
Житие Старцев Гавриила (Ургебадзе) и Иоанна Крестьянкина. Спасибо,интересно. 
Reply 8
Xtrade Shop
Xtrade Shop2 years ago
Інтірєсна спасібп
Reply
надежда слуга Бога Иисуса
надежда слуга Бога Иисуса1 year ago
СЛАВА ИИСУСУ БОГУ
Reply 5
Анатолий Неутамимый
Анатолий Неутамимый8 months ago
Слава БОГУ !!! БОГ с нами !!!
Reply 5
Валентина Крицкая
Валентина Крицкая9 months ago
Спасибо большое за фильм! Батюшка Гавриил моли Бога о нас!
Reply 5
Oksana Koshuba
Oksana Koshuba11 months ago
Sviyatoi otche Gavriile moli Boga o nas
Reply 3
Иаффет Иванович
Иаффет Иванович10 months ago
сильные кадры,бальшое спасибо хороший фильм исторся.
Reply 3
Toni Schuster
Toni Schuster2 years ago
Привет из вестготов (Румыния, Молдова, Болгария, Сербия, Македония) до остготов (Россия, Украина, Беларусь)
Reply 2
ALEX Bandanets
ALEX Bandanets2 months ago
Святой АРХИМАНДРИТ ИОАНН (КРЕСТЬЯНКИН) пусть Тео Франкен даст нам документы.Попроси Бога нашего,что бы помог нам!!!
Слава Господу!!! Защити всех детей от войны и пусть больше не гибнут мирные люди!!!

Твои рабы: Александр,Елена и Даниил.
Read more
Reply
pavel menshun
pavel menshun3 years ago
Слава Богу за все!!!
Reply 4

КИРИЛЛ ПАВЛОВ. Старцы; Na Ruskom, 26:18 min. ; CC-Ima mogucnost prevoda!

Published on Apr 9, 2015
Он прошел всю Великую Отечественную войну. В разрушенном Сталинграде, среди развалин нашел Евангелие - и больше уже не расставался с ним. В 1953 году, заканчивая Московскую Духовную Семинарию, Иван Павлов принял монашеский постриг с именем Кирилл. Вначале он был пономарем, а потом его назначили казначеем Лавры и братским духовником. Это служение архимандрит Кирилл нес больше тридцати лет, став также духовником трех последних патриархов. Во флигеле Патриаршей резиденции в Переделкино сотни паломников со всех концов страны ежедневно ожидали недолгой встречи со старцем, и каждый такой прием длился до полуночи. Ежегодно архимандрит Кирилл отправлял своим духовным чадам и просто знакомым до 5000 писем с поздравлениями и назиданиями. Сегодня архимандрита Кирилла Павлова называют одним из самых почитаемых русских старцев нашего времени. Студия Неофит по заказу телеканала "Культура", 2015
Category
Film & Animation
License
Standard YouTube License
SHOW LESS
COMMENTS • 28
Default profile photo
Add a public comment...
Top comments
Кристина Зеленская
Кристина Зеленская1 year ago
Спасибо за фильм! Я только в 2013 году узнала с кем у меня была встреча 12 лет назад в Лавре, такой подарок мудрости. Господь так сподобил, что я встретилась совершенно случайно/неслучайно с архимандритом Кириллом в Лавре летом 2001-го года. Я тогда была абитуриенткой МГУ. После выхода из храма решила посидеть на лавочке в аллее. Была жуткая жара. У соседней лавочки я увидела стоящего старца в окружении множества православных чад (были одни женщины). Я встала тоже, потому что как то стало неудобно сидеть в присутствии стоящего старца (я и понятия не имела, кто это). Тут вижу-батюшка направляется ко мне, а вслед за ним засеменила вся процессия в светлых платочках. Он начал со слов:"Ну, вот, пришла, а руки не покрыты" ( на мне было длинное платье с коротким рукавом и платок на голове). Я в ответ: "Бог мне судья на то" (сейчас понимаю, что сдерзила). "Сама себя бережешь и падаешь",- продолжил Старец. Тут я почуствовала, что меня слегка кинуло в дрожж. Ощущения были такие, как будто тебя, твои мысли, душу и тебя всю видят и читают как снимок рентгена. Потом последовали слова в афористической форме, смысл которых мне не был понятен долгое время, а кое-что я до сих пор переосмысливаю, было сказано так же то, что уже исполнено. Напоследок на мою просьбу о благословении батюшка спросил: "А как тебя благословить?" Сей вопрос застал меня врасплох. Вопрос я увидела также и в глазах благочестивых женщин, окруживших нас со всех сторон. "Благословите меня крестом или словом",- ответила я в нерешительности. "Так крестом или словом тебя благословить?". Я подняла глаза к небу, совсем не зная, что ответить и в голову пришли строки из Евангелия "Сначала было слово...". Я сказала: "Словом". "Вот я тебя Словом и благословляю"- это были последние слова того загадочного старца, от которого исходила невиданная сила. Вышла я из лавры окрыленная (те же ощущения, что у женщины из фильма). Эта встреча, слова, что я услышала (смысл которых я начала понимать только сейчас), образ отца Кирилла остались в моем сердце на всю жизнь. Спаси Господи!
Read more
Reply 31
View all 8 replies
Кристина Зеленская
Кристина Зеленская1 month ago
Царствие Небесное, вечный покой!!!
Reply 2
Кристина Зеленская
Кристина Зеленская4 weeks ago
Спаси Господи, Вас, Сестра.
Reply 2
Станислав Николаев
Станислав Николаев1 year ago
Спаси Господи за душеспасительные фильмы!
Reply 13
Ольга Виктория
Ольга Виктория1 year ago
Спасибо за такие фильмы!!! Низкий поклон!!!
Reply 11
Валентина Баланюк
Валентина Баланюк1 month ago
упокой Господи его светлую душу
Reply 7
TheVitalina22
TheVitalina229 months ago
Очень много лишней и ненужной музыки за кадром!! кто так фильмы снимает.... все время хочется выключить этот шум и прислушаться к старцу.
Reply 7
Tonya Komar
Tonya Komar1 month ago
Помяни Господи душу новопреставленного раба Твоего Кирилла во Царствии Твоем.
Reply 6
viya70
viya7011 months ago
Великие старцы,велик труд их .
Reply 4
Epiphora Era
Epiphora Era2 months ago
А в чем старчество проявилось, в фильме об этом ничего не сказано?
Reply
Andrey Kuksov
Andrey Kuksov1 year ago
Храни вас Господь! Память на всю жизнь о Батюшке, особая теплота его любви согревает до сих пор.
Reply 3
oll oll
oll oll5 months ago
Слава Богу за все !
Reply 3
Eduard Chesnavichius
Eduard Chesnavichius1 year ago
мне70моя хизнь уже не стоит не копейки но докажу что я еще жив
Reply 2
MegaHellas1
MegaHellas13 weeks ago
Orthodox Brothers... Greeting from Greece... ELLADA... HELLAS...
Russia <3 Serbia <3 Armenia <3 Georgia <3 and Greece <3

Orthodoxia
Reply 1
Studio Neophyte
Studio Neophyte3 weeks ago
Greetings!!! ))
Reply
Наталья Масан
Наталья Масан1 month ago
Упокой душу Его
Reply 1
Natalia Shershukova
Natalia Shershukova1 month ago
20.02.2017г. на 98-м году жизни умер архимандрит Кирилл (Павлов).
Reply 1
Olegs Kravchenko
Olegs Kravchenko2 months ago
Красота человека заключается в познаниях. Великолепный фильм. Вдохновляет, действительно вдохновляет.
Reply 2
Маргарита Старикова
Маргарита Старикова1 month ago
Очень мешает музыка за кадром. И звуковой ряд неудачно подобран. Жаль. А сам фильм очень важен.
Reply
Наталья Масан
Наталья Масан1 month ago
😿😿😿
Reply
Наталья Масан
Наталья Масан1 month ago
Так печально
Reply
Nikola Lon
Nikola Lon8 months ago
I have to stop watching after 3 minutes because of the music
Reply
Beqa Phoniava
Beqa Phoniava8 months ago
кто исполняет музыку на 7 ой минуте фильма?
Reply
Studio Neophyte
Studio Neophyte8 months ago
Кажется, Павел Кашин
Reply
надежда слуга Бога Иисуса
надежда слуга Бога Иисуса1 year ago
СЛАВА ИИСУСУ БОГУ
Reply 4
Сергей Васильев
Сергей Васильев1 year ago
Спаси вас Господи!
Прекрасный фильм!
Reply 11
Studio Neophyte
Studio Neophyte1 year ago
+Сергей Васильев Спасибо! Христос Воскресе!!!
Reply 4
Сергей Васильев
Сергей Васильев1 year ago
+Студия Неофит Воистину Воскресе!
Reply 3

Тайна чудотворца Спиридона ("Святые", ТВ3); Na Ruskom, 44:45 min.; Nema mogucnost prevoda!

Published on Mar 25, 2012
Мощи святого Спиридона Тримифунтского обладают совершенно уникальными свойствами: его тело имеет температуру 36,6 градусов, у него растут волосы и ногти, а одежда снашивается. Ученые со всего мира пытаются разгадать этот феномен. Иногда раку, в которой хранятся мощи нельзя открыть. В такие дни в народе говорят, что святой Спиридон ушел побродить по окрестностям.

Спасибо создателям фильма - каналу "ТВ3"!
Режиссер: Олег Бараев, Денис Красильников
Ведущий: Илья Михайлов-Соболевский.
Эксперт: Аркадий Тарасов
Category
Education
License
Standard YouTube License
SHOW LESS
COMMENTS • 58
Default profile photo
Add a public comment...
Top comments
Полина Дума
Полина Дума1 year ago
ОЧЕНЬ ЛЮБЛЮ СВЯТЫХ!!! ВСЕХ!!! ТОЛЬКО СПИРИДОН ТРИМИФУНТСКИЙ ПОМОГ МНЕ И Я ТЕПЕРЬ ЖИВУ В СОБСТВЕННОЙ КВАРТИРЕ!!! ЛЮДИ!!! ВЕРЬТЕ, МОЛИТЕСЬ И ТВОРИТЕ ТОЛЬКО БЛАГИЕ ДЕЛА В ЭТОМ МИРЕ!!!
Reply 12
Полина Дума
Полина Дума1 year ago
У ВСЕХ СВЯТЫХ - МОЩИ НЕТЛЕННЫЕ: СПИРИДОН ТРИМИФУНТСКИЙ, НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ, СЕРГИЙ РАДОНЕЖСКИЙ...СПАСИ НАС, ГОСПОДИ!!!
Reply 10
Афина Иванова
Афина Иванова2 years ago
Спасибо Тебе Святой Спиридон, за то, что ТЫ есть...!!! Спасибо Тебе за моего сыночка Спиридона, каторый назван в честь Твоего Имени. Спасибо за семью мою! Спасибо за работу, каторая по Твоим молитвам она у меня есть! Всем сердем люблю Tебя и верю в Тебя. Прошу...., Пожалуйста благослови мою семью, моих родителей, родных и близких мне людей! 
Read more
Reply 9
Anna Dzagoeva
Anna Dzagoeva2 years ago
Какие теплые и чудесные слова благодарности! Они очень передают то ощущение. которое испытываешь, находясь в храме Святого Спиридона на Корфу. Спасибо Господу за то, что есть такой добрый и помогающий людям во всем Святой! Я тоже его исрене люблю всем сердцем, благодарю за помощь мне и моим близким!
Read more
Reply 4
Светлана Анатольевна
Светлана Анатольевна1 year ago
причём тут оптимисты и скептики? люди с верою туда стоят, раз готовы выстаивать такие очереди. Либеральный журналистик всё портит своими едкими коментариями. Молчал бы лучше, мы бы сами видео посмотрели без его реплик.
Reply 7
Kristina Chanysheva
Kristina Chanysheva1 year ago
Отче Спиридоне, моли Бога о нас!
Reply 8
Лора Голикова
Лора Голикова1 year ago
Я год назад была на Корфу у мощей Спиридона,необъяснимые чувства,а этот фильм -всё правда
Reply 5
Эдуард Михайлов
Эдуард Михайлов2 years ago
очень сильный святой надо верить и молится, помогает.....
Reply 5
Юлиана Вдовиченко
Юлиана Вдовиченко11 months ago
Дорогой Спиридон! Помоги мне с работой, найти по душе! очень прошу тебя!
Reply
Maria Georgieva
Maria Georgieva2 years ago
НА МЕН МИ СЕ СЛУЧИ ЧУДО НА о.КОРФУ!БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ!
Reply 4
Artem Nikolaevich
Artem Nikolaevich2 years ago
Да помог он мне с работой))Отче)
Reply 8
Raisa Nazarova
Raisa Nazarova8 months ago
Дорогой Спиридонушка, кланяюсь тебе до земли. прости меня грешную и слёзно молю тебя о помощи в приобретении жилья!!! Молись о нас и России!!!! БЛАГОДАРЮ!!!!
Reply 3
Сергей АНАЛИТИК
Сергей АНАЛИТИК2 years ago
Верьте в чудеса люди,и они обязательно сбудутся!
Reply 3
Sergey Barlit
Sergey Barlit2 years ago
Зомбирование
Reply 3
fee lee
fee lee2 months ago (edited)
СВЯТОЙ СПИРИДОН ТРИМИФУТСКИЙ МОЛИ БОГА О МОЕЙ СЕМЬЕ
Reply 2
Линара Шок
Линара Шок6 months ago
Святой Спиридон помоги мне решить проблемы. Благодарю.
Reply 2
Марина Бардадым
Марина Бардадым1 year ago
спасибо огромное создателям фильма! мы узнаем о житие святых и о святых местах всего мира! спасибо огромное!
Reply 2
Флюра Сайт
Флюра Сайт7 months ago
Святой Спиридон,помолись за меня,помоги продать квартиру быстрее,прости за грехи.Спасибо за Надежду и Веру!Аминь!
Reply 1
Petr Nenkov
Petr Nenkov11 months ago
Светителю Спиридоне прости и помоги мне и моей семью решит все финансовие и житейские проблеми
Reply 1
Марина Фокина
Марина Фокина11 months ago
Благодарю тебя батюшка Спиридон за помощь.
Reply
neda dimanova
neda dimanova1 year ago
Днес 12.декември 2015г. да се помолим за затъпничеството на свети Спиридон Тримитунтски -чудотворец пред Бога ! Спаси,посети , изцели , сохрани нас Господи !
Reply 1
Сергей АНАЛИТИК
Сергей АНАЛИТИК2 years ago
Мощнейшая икона,буду непременно обращаться к Спиридону,и всем вам советую!верьте в лучшее,и всё сбудется,всем вам друзья желаю здоровья и добра!
Reply 3

Русские праведники / Любушка. Народное почитание; Na Ruskom, 25:46 min.; Nema mogucnost prevoda!

Published on Apr 10, 2017
В цикле документальных программ "Русские праведники" рассказывается о православных людях, снискавших себе добрую славу добротой к ближним и усердным религиозным служением.
В этой серии рассказ пойдет о блаженной Любушке.

"Молилась Любушка необычно и трогательно. И в храме, и дома она разговаривала с иконами на своем языке, обращаясь к образу на иконе как к живому. Иногда слезно просила о чем-то, иногда радовалась. Молилась она за всех, кто к ней обращался, молилась за Петербург, за Россию. Как-то сказала, что если люди будут всё так же грешить и не будут каяться в грехах, наступит страшное время... Молилась она истово, особенно по ночам. Любушка никогда не спала, как люди спят. Закутается, бывало, в одеяло, подремлет, сидя на диване, вот и весь сон. Молилась она непрестанно, а разговаривала мало... Скольким людям она помогала! Особенно любила детей и голубей, всегда их подкармливала..."

подробнее см.: https://azbyka.ru/otechnik/Zhitija_sv...

Студия: ТК Сретение
Россия, 2013
*********************✞✞✞******************
Смотрите православное видео на канале
✔ Свет Православия: http://j.mp/LightofOrthodoxy_
********************************************************
Category
Education
License
Standard YouTube License
Created using
YouTube Video Editor
Source videos
View attributions

Заступница Варвара; Na Rusko, 45:57 min.; Nema mogucnost prevoda!

Published on Apr 3, 2017
Жестокие пожары. Крушения самолетов, невероятные по своей силе стихийные бедствия. На рубеже двух тысячелетий понятие внезапной смерти стало намного жестче. Но, как и сотни лет назад люди идут просить защиты у Святой заступницы Варвары.

Режиссер: Денис Красильников
Россия, 2011

*********************✞✞✞******************
Смотрите православное видео на канале
✔ Свет Православия: http://j.mp/LightofOrthodoxy_
********************************************************
Category
Education
License
Standard YouTube License
Created using
YouTube Video Editor
Source videos
View attributions

Святые ХХ века. Архиепископ Лука; Na Ruskom, 52:52 min.; Nema mogucnost prevoda!

Published on May 6, 2013
Это кажется невероятным, но люди, которых мы знаем, как святых, когда-то жили среди нас. До сих пор сохранились их дома, личные вещи и даже фотографии. Мы покажем все это в нашем фильме.
Профессор хирургии Валентин Войно-Ясенецкий одновременно был профессором медицинского института и... архиепископом. Ему при жизни установили бронзовый бюст в Институте Склифосовского и возвели в высшее духовенство православной церкви. Он был врачом, блестяще знающим анатомию человеческого тела, и священнослужителем, убежденным, что в сердце помещается душа. В миру его звали Валентин Феликсович Войно-Ясенецкий, а православные христиане знают его как святого Луку Крымского

Режиссер: Константин Мурашев
Россия, 2012
Category
Education
License
Standard YouTube License
SHOW LESS
COMMENTS • 3
Default profile photo
Add a public comment...
Top comments
DeadnWoon
DeadnWoon2 years ago
Надо переводить такие фильмы на английский, французский, немецкий, китайский, и т.д.
Reply 3
Андрей Петров
Андрей Петров2 years ago
Слава Господу нашему!!!
Слава Луке Святому, посреднику нашему пред Богом!!!
с наступающей Пасхой всех !!!
Reply 2
Julia Sunshine
Julia Sunshine3 years ago
Чудотворец!!!!
Reply 2

Свети великомученик Прокопије

Citanje na петак

21. јул

(8.јул)

    IZ PROLOGA - SV. NIKOLAJA VELIMIROVICA

Свети великомученик Прокопије

Рођен у Јерусалиму од оца хришћанина и мајке незнабошке. Најпре му беше име Неаније. По смрти очевој мајка васпита сина потпуно у духу римског идолопоклонства. Кад одрасте Неаније, виде га једном цар Диоклецијан и одмах га толико заволи да га узе у свој двор на војничку службу. Када овај злочестиви цар поче гонити хришћане, он одреди Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и затре тамо хришћане. Но на том путу деси се Неанију нешто слично као негда и Савлу. Утрећи час ноћи би јак земљотрес и у том јави му се Господ и чу се глас: „Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?" у великом страху упита Неаније: „ко си ти, Господе? Не могу да тепознам." У том се показа у ваздуху пресветао крст, као од кристала, и од крста дође глас: „Ја сам Исус распети Син Божји". И још му Господ рече: „овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом". Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Он даде направити онакав крст какав је видео, и место да пође против хришћана он крете с војском против Агарјана, који удараху на Јерусалим. Као победилац он уђе у Јерусалим и објави мајци да је он хришћанин. Изведен пред судију, он скиде са себе појас војводски и мач, и баци пред судију, показавши тиме, да је он само војник Христа Цара. После великих мучења бачен у тамницу, где му се јави опет Господ Христос, који га и крсти и надеде му име Прокопије. Једног дана дођоше му на тамнички прозор 12 жена и рекоше му: „и ми смо слушкиње Христове." Оптужене за ово оне беху бачене у исту тамницу, где их св. Прокопије учаше вери Христовој а нарочито томе како ће примити венац мученички. Зато се у чину венчања брачних помиње св. Прокопије, поред боговенчаног цара Константина и Јелене. Тих 12 жена бише по том страшно мучене. Гледајући њихове муке и храброст мајка Прокопијева такође поверова у Христа, те свих 13 буду погубљене. Када св. Прокопије би изведен на губилиште он диже руке према истоку и помоли се Богу за све бедне и невољне, сироте и удове, а нарочито за Цркву свету, да узрасте и распростре се и да Православље сија до скончања времена. И би му с неба јављено да је услишана молитва његова, после чега он радосно простре главу своју под мач, и оде Господу своме у вечну радост. Чесно пострада св. Прокопије у Кесарији Палестинској и увенча се венцем бесмртне славе 8. јула 303 год.

Kievo Pecerska Lavra- Mosti Svetitelja - 26 Jun 2022; 3:08 min.

Kievo Pecerska Lavra- Mosti Svetitelja - 26 Jun 2022; 3:08 min.

Share this page