RUSKA TV: JEZIVA ISTINA o posledicama NATO bombardovanja Srbije

ČIČINA MAGAZA
Published on Apr 4, 2018
Category
News & Politics

Srbija Danas- Subota 21. jul 2018. - Dr Danica Grujičić o NATO bombama: Uticaj uranijuma stiže sa godinama; 26-05-2018 g.

26.05.2018. • 22:29 Srbija Danas/Blic

Dr Danica Grujičić o NATO bombama: Uticaj uranijuma stiže sa godinama

Foto: Profimedia

Pravi ekocid nad Srbima

Mišljenju epidemiologa dr Zorana Radovanovića oštro se suprostavlja prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i načelnica za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju u Kliničkom centru Srbije, koja je osiromašeni uranijum nazvala zločinom i iznela podatak da 15 godina posle NATO bombardovanja ima 2,7 puta više obolelih od malignih bolesti.

Pročitajte i:

- Osiromašeni uranijum predstavlja rizik po zdravlje građana Srbije. Udisanje uranijumske prašine dovodi do pojave malignih bolesti, s tim što je za taj proces neophodno vreme. Za sistemske malignitete kao što su leukemije i limfomi pet do 10 godina, a za solidne maligne tumore kao što su karcinomi pluća ili debelog creva 15 do 20 godina - rekla je profesorka Danica Grujičić.

Kako je rekla, činjenica je jedno - svetski prosek novoobolelih od malignih bolesti je 2.000 na milion stanovnika, a Srbija je prema podacima iz 2014. ima 5.500 na milion stanovnika, odnosno 2,7 puta više.

 

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

 

- I još nešto, ne zaboravite užasno hemijsko zagađenje koje je predstavljalo pravi ekocid, pošto su gospoda iz NATO-a gađala sva hemijska, naftna i elektropostrojenja koja su bila na mapama. Zašto, ako im nije bio cilj da nas unište na ovim prostorima? - upitala je dr Grujičić.

Svoje mišljenje, kaže, temelji na podacima u knjigama i člancima naših i stranih autora.

- U tim knjigama, čije su štampanje finansirali sami autori, da ne bi bilo zaboravljeno, možete naći čitav niz članaka stranih autora koje se odnose na osiromašeni uranijum i posledice upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom. Problem kod osiromašenog uranijuma je to što je potrebno vreme da se iskažu njegova dejstva i onda skeptici objašnjavaju nastanak kancera svim drugim uzrocima, samo ne osiromašenim uranijumom - zaključila je profesorka Grujičić.

https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/dr-danica-grujicic-o-nato-bombama-uticaj-uranijuma-stize-sa-godinama-2018-05-26

 

Informer | 06.04.2018. | 20:27

JELENU MILIĆ PLAĆA NATO DA BLATI SVOJ NAROD! Dr Danica Grujičić objasnila zašto je tokom sukoba NAPUSTILA STUDIO TV HEPI!

 

http://informer.rs/vesti/politika/376342/jelenu-milic-placa-nato-da-blati-svoj-narod-dr-danica-grujicic-objasnila-zasto-je-tokom-sukoba-napustila-studio-tv-hepi-1523039272

 

Tanjug/beta/fotomontaža

Informer | 06.04.2018. | 20:27

JELENU MILIĆ PLAĆA NATO DA BLATI SVOJ NAROD! Dr Danica Grujičić objasnila zašto je tokom sukoba NAPUSTILA STUDIO TV HEPI!

POLITIKA         7

NATO lobista Jelena Milić dobija stotine hiljada dolara da priča kako su Srbi sami krivi što su bombardovani! Napustila sam emisiju u kojoj sam gostovala s njom jer je svoj stav umesto argumentima branila uvredama, kaže dr Grujičić za Informer

 Jelena Milić dobija stotine hiljada evra od NATO-a da priča kako su Srbi sami krivi što su bombardovani. Napustila sam emisiju u kojoj sam gostovala s njom jer svoje stavove nije branila argumentima, već uvredama, kaže naš čuveni neurohirurg prof. dr Danica Grujičić o sukobu sa direktorkom Centra za evroatlantske studije u sredu u emisiji na TV Hepi.

Na platnom spisku ubica
Tužno je dozvoliti sebi da vas finansiraju stotinama hiljada dolara oni koji su pre 19 godina pokušali da vas ubiju agresorskim bombardovanjem
Danica Grujičić

Profesorka Grujičić i Jelena Milić govorile su u emisiji na temu posledica NATO agresije, sve dok Milićeva uvredama na lični račun nije pokušala da ospori postojanje uticaja bombardovanja na zdravlje ljudi u Srbiji (pogledajte podtekst).

Teško licemerje

Profesorka Grujičić kaže za Informer da je morala da napusti emisiju jer joj je bilo mučno da sluša neistine i neargumentovane tvrdnje Jelene Milić.

- Vrhunac bezobrazluka je da osoba koja bukvalno živi od donacija raznih NATO kancelarija, što i ne krije, dozvoli sebi da relativizuje zločinačko bombardovanje ili da vređa pripadnike 63. padobranske brigade koji su se žrtvovali da bi branili građane Srbije. Takve stvari nikada neću dozvoliti da neko radi u mom prisustvu i zato sam bila malo energičnija u emisiji. Tužno je dozvoliti sebi da vas finansiraju stotinama hiljada dolara oni koji su pre 19 godina pokušali da vas ubiju agresorskim bombardovanjem. I da vi uzmete te pare da biste tvrdili kako je upravo vaš narod kriv za bombardovanje - kaže prof. dr Danica Grujičić.

Milićeva vređala: Danica je ruski špijun i sramota za struku

printscreen

 Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić u emisiji na TV Hepi iznela je niz uvreda na račun Danice Grujičić, a između ostalog optužila ju je i da je ruski špijun!

- Danica Grujičić je školovana u Rusiji i tamo je vrbovana! Ona je sramota za struku jer zbog svoje ostrašćenosti i neprofesionalnosti zloupotrebljava činjenice. Uznemirava javnost šireći teorije zavere o tri puta povećanoj smrtnosti od raka, za šta ne postoje naučni dokazi. To je njena lična politička agenda da izazove strah, sludi javnost i stekne popularnost na lažima i manipulacijama - vikala je Milićeva.

Dr Grujičić pokušala je da objasni da postoje podaci da su osiromašeni uranijum i druga hemijska jedinjenja kojim su nas bombardovali uticali na povećanje broja novoobolelih od kancera. Međutim, Milićeva je okrivila naš narod za bombardovanje.

- Cilj je ogaditi narodu NATO kako bi se sakrila odgovornost prethodnih vlasti i pojedinaca iz vojske i policije koji su i doveli do toga da nas NATO bombarduje! Danica i njeni prijatelji iz 63. padobranske šire laži i paniku - rekla je Milićeva i potom bez imalo srama optužila dr Grujičić da je ubica.

- Zašto se ne spominju deca i žene koji su umrli zbog sulude ideologije Grujičićeve koja je sluđivala tužne žene da ne vakcinišu svoju decu - bez pardona je pitala Milićeva, a malo posle toga dr Grujičić napustila je emisiju.

Prema njenim rečima, ponašanje Jelene Milić prevršilo je svaku meru kada je počela uvredama da brani svoj stav.

- U samoj emisiji sam se držala onoga što je bila dogovorena tema, a to su posledice NATO agresije. Međutim, gospođa Milić je sebe dovela do granice nervnog rastrojstva jer nije imala nijedan argument vezan za temu. Onda je pokazala elementarno nevaspitanje i počela da meša u ceo razgovor i svoju porodicu, mene lično je vređala da nisam stručnjak, da zloupotrebljavam pacijente, da sam ruski agent... 

Kada je ceo tok razgovora prevršio svaku meru, jer gospođa Milić nije mogla nijednom rečenicom da ospori užasne posledice NATO agresije, krenula je da vređa ljude koji nemaju veze ni sa temom, niti su bili prisutni u emisiji. Tada sam napustila studio, jer zaista nije bilo više svrhe voditi iluzoran razgovor. Javnost je imala priliku da vidi kako prolaze NATO lobisti u svojim pokušajima da relativizuju NATO agresiju i njene posledice - ocenjuje dr Grujičić.

Borba protiv laži

Ona kaže da će se uvek suprotstavljati onima koji iznose neistine o njenom narodu.

- Nisam osoba koja se povlači, pogotovo ne pred neznanjem i nevaspitanjem. Ja sam profesor i lekar i moja dužnost je da se protiv takvih stvari borim u javnosti. Žao mi je što je gospođa Milić to sebi dozvolila, želim joj dobro zdravlje i sve najbolje u životu. Ali svako od tih NATO lobista koji pokušaju da relativizuju zločin 1999. proći će isto kao i ona u emisiji. Verbalno uništeni pred činjenicama - kaže na kraju razgovora Danica Grujičić i dodaje da je posle emisije dobila veliku podršku, naročito među studentima i kolegama.

prof. dr Danica Grujičić - Svi ćute o onome što se dogodilo 1999.; Sep 17-2017; 1:19:00 min

Bez Cenzure - Zvanični kanal
Published on Sep 16, 2017
Gost emisije:
- prof. dr Danica Grujičić ( neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predsednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija, predsednik komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja )



“Sama činjenica da je jedno postrojenje za proizvodnju tih penetratora sa osiromašenim uranijumom u državi Njujork zatvoreno zato što je nekontrolisano otišlo 300 grama uranijuma u vazduh govori vam koliko se amerikanci toga plaše, a nama su isporučili 10 do 15 tona osiromašenog uranijuma, prema tome tu očito nešto nije u redu. U Srbiji i Crnoj Gori, odnosno tadašnjoj SR Jugoslaviji desila se ekološka katastrofa regionalnih razmera”
Category
People & Blogs
License
Standard YouTube License

RODITELJI PAŽNJA! Dr Danica Grujičić konačno rešila dilemu DA LI VAKCINISATI DECU ILI NE!

Foto: Kurir TV, Profimedia

(VIDEO) RODITELJI PAŽNJA! Dr Danica Grujičić konačno rešila dilemu DA LI VAKCINISATI DECU ILI NE!

DRUŠTVO 17.07.2017. 18:49h

Neurohirurg, Danica Grujičić načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predsednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija, odgonetnula je večitu dilemu roditelja ‘da li decu treba vakcinisati’ stoga vam njen tekst koji je objavljen na Fejsbuku u celosti prenosimo…

 

Sve veća fama se diže oko pitanja da li treba vakcinisati decu ili ne?! Postoji puno roditelja koji ne znaju da šta da rade. A činjenica je da vakcinacija opada. I to pogotovo najveća dilema postoji oko davanja MMR vakcine.

 

Pre svega vakcine su veliko dostignuće čovečanstva koje su sprečile milione obolelih i zaraženih i to ne može da se dovodi u pitanje. To je činjenica. Tako da pitanje da li treba vakcinisati decu ne treba dovoditi u pitanje. Ono o čemu treba da se razmišlja, debatuje je kvalitet vakcine i koje vakcine treba da budu obavezne. Smatram da su takve rasprave neophodne. Ali te rasprave moraju biti u okviru struke pre svega pedijatara koji rade sa decom zatim epidemiolozima! O tome ne treba da raspravljaju ljudi koji nemaju veze sa medicinom i da te stavove plasiraju u javnost.

 

Zašto nemamo domaću vakcinu i zašto je uništen Torlak!?

 

Ono iza čega moraju da stanu svi građani Srbije i za šta ću se boriti svom snagom sa svojim kolegama to je da vratimo proizvodnju domaće vakcine Torlaku! To nije pitanje ekonomije to je pitanje nacionalne bezbednosti. Zaštita najosetljivije populacije društva, dece, mora biti strateški i bezbednosni prioritet ove držve. Torlak mora biti prioritet ove države! Možda nema sumnje u kvalitet uveženih vakcina ali zašto dozvoliti nekom da zloupotrebi tu poziciju u odnosu na možda političke ili neke druge odnose?! Torlak je jednako strateški cilj kao i izvori pijaće vode, zemlje, šuma, itd. Bez domaće vakcine mi smo zavisni! Očekujem da za Torlak prvo stanu sve žene!

 

Poverenje u lekara

 

Nažalost svesna sam da se poverenje u lekera gubi zvog lošeg sistema zdravstva, dosta zbog medija i sl. Ali nemojte nikada da dovodite u pitanje znanje lekara. Možda je nekada potrebno da tražite i mišljenje od 5 lekara da bi bili sigurni ali i to je bolje nego da savete o lečenju traži preko interneta i preko glasina u čaršiji!

 

 

Obaveznost vakcine

 

 Često se postavlja i pitanje da li vakcine treba da budu obavezne pošto u zapadno evropskim zemljama nisu obavezne. Procenat u zapadnoevropskim zemljama je preko 95% procenata vakcinisinih kod nas svake godine se ne vakciniše preko 20 000 dece (negde oko 75% vakcinisanih). Ovde pre svega lekari a i mediji moraju da edukuju stanovnišnitvo! Lekari pre svega moraju da shvate svoju odgovornost i strahove ljudi i da se se posvete roditeljima.

 

Da im daju sve odgovore na sumnje u vezi vakcine i da ne shvataju to površno! Ako treba i deset puta da razgovaraju sa roditeljima kako bi mu otklonili strahove. Postoji ta priča “neka svako odlučuje za svoje dete“. Da zanemarimo činjenicu da dete ima pravo na sigurno i zdravo odrastanje i da ne možete uverenja roditelja da tretirate na detetu! (zamislite radikalni primer jehovinih svedoka koji ne dozvoljavaju deci da prime transfuziju krvi i deca umiru).

 

Ne možemo da opteretimo obične ljude da moraju da donose toliko preteške odluke. Pa zato valjda ova država i školuje lekre da bi pomagali svom narodu. A ne da svaki građanin mora da završi med. fakultet da bi znali kako da leče svoje dete. Zato lekari moraju da se posvete narodu (znam kolika je plata)… i da država uradi sve da vrati lekaru stari ugled u društvu i da se ponovo izgradi poverenje pacijent – lekar. I u tome se ističe ideja porodičnog lekara!

 

Glavno pitanje je ko je uništio Torlak?! Ko je odgovarao za to?! I naterajmo državu da ponovo pokrene Torlak!

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Prof.dr Danica Grujičić: Deco borite se za svoje ciljeve!

Autor: Kurir.rs

Prof. dr Danica Grujičić: Njena reč uliva nadu najtežim pacijentima i OPOMINJE! 01. Maj 2018.

 

http://www.bktvnews.com/info/drustvo/prof-dr-danica-grujicic-njena-rec-uliva-nadu-najtezim-pacijentima-i-opominje/177668

 

Prof. dr Danica Grujičić: Njena reč uliva nadu najtežim pacijentima i OPOMINJE!

01. Maj 2018. u 13:50

PHOTO: WIKIMEDIA

180SHARES

KOMENTARI

Ako svi odu, ko će nas, koji ostanemo, lečiti?

 

 

Danica Grujičić je neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Žena, čije reči u bolničkim sobama sa najvećom nadom i strahom čekaju pacijenti, ali i čija  svaka javno izgovorena reč odjekuje daleko. Najpozvanija da danas na Međunarodni praznik rada govori o značenju rada, o položaju radnika i problemima u zdravstvu, i onome što sve nas najviše muči: Ako svi odu, ko će nas koji ostanemo lečiti?

Međunarodni je praznik rada. Vi ste neko ko je celom društvu i struci pokazao šta znači uporan rad, trud i zalaganje. Šta je Vas motivisalo sve ove godine u poslu i šta je vama danas najveća nagrada?

Kada radite posao u kome možete svakoga dana nekome spasiti život ili ga skratiti onda motiv ne nedostaje. Svi pacijenti su nečija rodbina, majka, sestra, dete, sin, deka, otac, baka, brat... Poveravaju vam njihove živote i nema veće nagrade za lekara nego kada uspe da pomogne pacijentu, ako ne da ga izleči onda da mu produži kvalitetan život. Sa druge strane, uživam da znanje prenosim mlađim generacijama i smatram da je obaveza nas starijih da im stvorimo bolje uslove za rad nego što smo mi imali. Nažalost u našoj sredini to nije uvek moguće, ali dobro obavljen posao od strane mlađih kolega znači da ste preneli znanje, da ste sebe ugradili u njih i da ste ostavili traga, makar u malom segmentu koji se zove neurohirurgija u Srbiji.

Zdravstvo se godinama nosi sa velikim problemima. Šta je danas najveći problem vaše struke i kakav je danas položaj zaposlenih u zdravstvu?

Najveći problem danas u zdravstvu jeste pre svega slaba organizacija zdravstvene službe,  male plate i potcenjen rad zdravstvenih radnika. Plate mojih sestara su ispod republičkog proseka, a od njih se očekuje da uvek budu ljubazne, spremne da dotrče na svaki poziv pacijenta za čiji život nekada i odgovaraju, jer su najbliže bolesniku i jer su prve koje reaguju kada nešto nije u redu. Nedopušteno je da se njihov rad potcenjuje, posebno sestara od kojih zavisi nega i život pacijenta.

Smatram da se mora naći način da se u državnoj službi odvoje i na odgovarajući način nagrade oni ljudi koji najviše rade od onih koji ne rade baš predano. To je jedini način da motivišemo mlade da ostanu ovde.

 

 

Izbor rukovodećih kadrova je takođe važan i on mora biti transparentan, svako mora pokazati svoje reference, šta je i gde uradio ili uradila i onda da se na osnovu stručnosti, a ne partijske pripadnosti izaberu najbolji ljudi. Njihov zadatak je da stvore uslove za normalan rad kolega i sestara koji će odgovarati pre svega bolesnicima, jer smo svi tu zbog njih.

Lično se zalažem za korenitu reformu zdravstva sa organizacijom koja počiva na porodičnom lekaru. Takva reforma zahteva i promenu načina osiguranja. Besmisleno je ono što se dešava u sadašnjim uslovima, da se ono što se može zavšiti na nivou lekara opšte prakse (uz dobru opremu i znanje koje imaju kolege) završava na tercijarnom nivou.  

Znači, najvažnije je da se za rukovodeće ljude postave najstručniji, vrednovati rad medicinskih radnika zaista onoliko koliko zaslužuju, nagraditi ljudi koji najviše rade u državnoj službi, u sistem zdravstvene zaštite uvesti i privatne lekare i naravno strogo kontrolisati rad i državnih i privatnih zdravstvenih institucija.

NE DOZVOLITE DA VAM KRPELJI POKVARE IZLET: EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO VAS UJEDE OVAJ INSEKT

Mnogo je medicinskih radnika otišlo iz zemlje u potrazi za boljim uslovima rada i većom platom. Kako vidite naše zdravstvo u narednih pet godina? Da li ćemo imati lekare koji će nas lečiti?

Ako se ništa ne promeni, bojim se da će veliki broj mladih ljudi izgubiti želju da ostanu ovde. Lečiće nas penzioneri, koji istina jesu iskusni, ali su i umorni, jer ne zaboravite da su nas, zdravstvene radnike, devedesete godine, kada smo radili u nemogućim uslovim iscrpele.

Svake godine vam stiže nova generacija mladih lekara, sestara. Šta je vaša glavna poruka njima? 

Borite se za ostanak u ovoj zemlji. Organizujete se i zahtevajte da vam se obezbedi posao, jer je pravo na rad zagarantovano ustavom. Nemojte ćutati i ukazujte na nepravilnosti u zdravstvenom sistemu gde god ih vidite. Volontirajte ali ne previše dugo, jer i doktori i sestre od nečeg moraju da žive.  

 

Izvor: BKTVNews/T.M.S.

Profesorka Danica Grujičić upozorava na posledice nadrilekarstva

Moj Pedijatar 2018

 

Profesorka Danica Grujičić upozorava na posledice nadrilekarstva

Posle sumnjivih preparata ni medicina ne može da pomogne obolelima. Ljudi čitaju tekstove anonimaca na internetu i misle da su doktori

 

 

 

 

 

 

 

 

Susretala sam se u lekarskoj praksi sa roditeljima koji su svoju decu lečili zmijskim otrovima, petrolejom, škorpijinim otrovom… Posle takvih poduhvata, nažalost, medicina ništa nije mogla da učini. Dve ili tri izgubljene nedelje ponekad mogu mnogo da znače za lečenje, često i da budu presudne.

 

Ovako, na osnovu ličnog iskustva, profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnik Centra za neuoroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja svakodnevno operiše najteže tumore mozga, upozorava na posledice pojedinih alternativnih metoda lečenja i kod nas prilično rasprostranjenog nadrilekarstva.

– Razvojem tehnologije, društvenih mreža, interneta, svet se mnogo ubrzao. U tom haosu i nadiranju različitih informacija pojavljuju se i one koje se odnose na zdravlje. Nažalost, danas svako ko provede dva sata na internetu čitajući razne tekstove anonimnih ljudi misli da je doktor i da zna kako da izleči i sebe i da pomogne drugima. Štete nadrilekarstva su bespovratne, a to su u nemalom broju slučajeva izgubljeni životi. Kao lekar imam obavezu da sve zamolim da ovo ozbiljno shvate – kaže profesorka Grujičić.

Prema nekim, nezvaničnim, procenama, u Srbiji radi više od 1.000 nadrilekara. Gotovo da nema sredine bez bar jednog “čudotvorca” koji raznim napicima, napravljenim po “tajnom” receptu, “leči” rak, epilepsiju i druge teške bolesti za koje zvanična medicina nema leka. One koji su se upleli u njihovu “mrežu” niko nije izbrojao, niti koliko su novca dali za razne “šećerne vodice” i preparate sumnjivog porekla koji mogu i da naruše zdravlje. Jedno istraživanje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pokazalo je da oko 60 odsto obolelih od karcinoma poseže za alternativnim terapijama. Većina njih veruje da će tako poboljšati efekte onkološkog lečenja, a čak 20 odsto da će izlečiti malignu bolest.

ODGOVORNOST

Država mora krivično da sankcioniše svakog ko dovodi u zabludu bolesne jer je zarađivati na takvoj tuđoj nesreći dno ljudskosti – smatra profesorka Danica Grujičić. – Lično ću se sa svojim kolegama založiti da ovakav predlog zaštite uđe u krivični zakonik. Nemojte da tražite alternativu medicini nego hajdemo svi zajedno da se potrudimo da zdravstvo i lekari budu što bolji i da što bolje obavljaju svoj posao.

Kad shvate da su obmanuti, najčešće kad umesto očekivanog poboljšanja dođe do pogoršanja bolesti, uglavnom ne traže satisfakciju. Do zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja stigne tek neznatan broj prijava zbog nadrilekarstva, a i policiji se u ovakvim situacijama retko obraćaju.

– Svestan sam da razni preparati koje nabavljam od “travara”, i skupo plaćam te napitke koji nisu čak ni pošteno upakovani, nego naliveni u flaše od pića, sigurno nisu čudotvorni – ispričao nam je obrazovani čovek u sedmoj deceniji života, čija je supruga operisana od karcinoma reproduktivnih organa. – Ali neću da me kasnije grize savest da nisam probao sve što postoji…

Alternativni napici uzimani su kao dodatak zvaničnoj onkološkoj terapiji koju je supruga imala. Mnogi, nažalost, prave veću grešku i prekidaju zvaničnu terapiju.

– Svesna sam da su ljudi u jednoj meri izgubili poverenje u naše lekare, što zbog njihove nesavesnosti, što zbog loše organizacije, što zbog mita – kaže profesorka Grujičić, koja na problem nadrilekarstva upozorava i na društvenim mrežama. – Ali, molim vas, nemojte nikada da potcenite znanje ljudi koji su desetak godina proveli učeći, i bar još toliko pored pacijenata i starijih kolega. Nažalost, u vremenu hiperprodukcije doktora nauka i fakultetski obrazovanih ljudi pojavili su se i stručnjaci opšte prakse koji iz svoje dokonosti misle da su popili svu pamet sveta i znaju da izleče sve bolesti. I onda umesto da svoje neznanje zadrže za sebe, imaju potrebu da savetuju razne ljude kako i čime treba da se leče.

NIŠTA MIMO SAVETA LEKARA

– Ukoliko niste sigurni u svog lekara, potražite mišljenje i dvoje ili troje lekara, ali nemojte da bacate pare na razne preparate i meleme koji će da vam “uklone teške bolesti” ukoliko vam to nije savetovao lekar – kaže profesorka Danica Grujičić. – Medicina, nažalost, nije svemoćna i nekada ne može da pomogne, ali nemojte nasedati na prevare ljudi koji žele da zarade na tuđoj muci ili čak to rade iz svoje gluposti i dokonosti. Nažalost, imamo mnogo bolesnih ljudi kojima je lako manipulisati.

NE RAZMIŠLjAJU RACIONALNO

– Ljudi koji se susreću sa najtežim bolestima, razumljivo, često ne mogu racionalno da razmišljaju, pa veruju raznim prevarantima – kaže profesorka Grujičić.

– Pojavili su se i portali sa naslovima “izlečite rak za dve nedelje” pijući neke tri trave. Da li zaista neko misli da bi ovoliko ljudi umiralo u svetu kada bi postojao tako jedinstven lek? Argument koji takvi navode je: “Nemoj da veruješ lekarima, oni štite farmakoindustriju!” Da budem iskrena i tu. Farmakoindustrija je jedna od najbogatijih industrija na svetu, ali ona ne zarađuje na velikim i skupim lekovima. Te kompanije zarađuju na zdravima, prodajući im razne vitamine, suplemente, preparate za ovo ili ono. U državi gde postoji fond i socijalna zaštita, kakva je takva je, a nije idealna, nikome nije u interesu da bude što više bolesnih.

 

Novosti

http://www.mojpedijatar.co.rs/profesorka-danica-grujicic-upozorava-na-posledice-nadrilekarstva/

 

Žena kojoj se divimo… Dr Danica Grujičić - Lepota i zdravlje

Lepota i zdravlje

Prvi ženski lifestyle portal u Srbiji

Dr Danica Grujičić je načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i prva žena šef Katedre hirurgije sa anesteziologijom u istoriji Medicinskog fakulteta u Beogradu. Budući da smatra da posao vrhunskog lekara nije samo da leči pacijente, već i da se bori da naš zdravstveni sistem postane bolji, u septembru je na svom FB profilu potavila vlog “Zašto pametan svet ćuti? Ako vi ne smete, ja ću govoriti umesto vas…”.

Foto: FB/Danica Grujičić

Zašto baš vlog: Uvek sam volela da pričam šta mislim, ali ne možete doći kod urednika neke televizije i tražiti da date intervju. Internet pruža mougćnost da kažete ono što vas tišti, da govorite o problemima i da se sretnete sa ljudima koji te iste probleme prepoznaju i hoće da ih rešavaju. Neko mora da pokrene uspavane građane, a ako sam u ovom trenutku to ja, iskreno se nadam da će nas za par meseci biti mnogo više. Srbija oma puno pametnih ljudi sa odličnim idejama, treba ih samo organizovati i te zamisli sprovesti u delo.

Šta uraditi da bi zdravstvo postalo bolje: 1. Najstručniji ljudi treba da dođu na rukovodeća mesta, ali obavezno preko konkursa i uz javnost, pa da se zna ko je bio u komisiji koja je izabrala dotičnu osobu, njene reference, šta je uradila u životu, kakve je uspehe postigla… Partijska pripadnost ne sme biti nikakav faktor, a ne odlučujući. Ako je reč o osobama koje su bile na rukovodećim mestima, videti šta su ostavili iza sebe tamo gde su bili. 2. Napraviti razliku između onih koji rade mnogo i onih koji rade manje. Ne može se davati ista plata za različit učinak.
3. Uvođenje porodičnog lekara, obučenog da rešava preko 80% problema i da zbrinjava sve što – uz dobru organizaciju – može da se završi na primarnom nivou. 4. Reorganizacija zdravstvenog osiguranja.

Kad nas medicina uči životu: Zahvalna sam neurohirurgiji što je od mene napravila ličnost, koja ne smatra da ima odgovore na sva pitanja. Pomogla mi je da shvatim koliko su prolazni život, uspeh, trenutna slava… Najvažnije je biti dobar čovek i, koliko je to moguće, pomagati i pojedincima i zajednici. To je legat koji (naravno uz decu) ostavljate budućnosti. Sve drugo je prolazno.

Kad se završi radni dan: Uvek me obraduju susreti sa prijateljima i familijom koja je prilično brojna. Posebno su mi zanimljivi bratanci i sestričine, koji se brzo menjaju, pa gledajući njih vidim kako vreme teče.

Da svetom vladaju žene: Bio bi bolji, ali ne bilo koje žene, već one koje su uspele da same nešto urade u životu (uz pomoć ili bez pomoći porodice) i koje bi se prema državi odnosile kao prema svojoj kući. Uz dužno uvažavanje naših muškaraca, naravno i bez generalizacije, jer uvek postoje izuzeci, žene čuvaju kuću.

 

https://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/lecenje-zdravlje/zena-kojoj-se-divimo-dr-danica-grujicic/

 

 

Radiolog tvrdi: Nije tačno da osiromašeni uranijum izaziva kancer, zašto neko uporno insistira da smo prezračeni; 02/08/2017

DRUŠTVO

Radiolog tvrdi: Nije tačno da osiromašeni uranijum izaziva kancer, zašto neko uporno insistira da smo prezračeni

"Gađali su oni i rafinerije. Gađali i fabrike raketnog goriva. Gađali i mnoge druge objekte gde je bilo mnogo kancerogenog materijala. Tužite ih za to. Tužite ih za kolateralnu štetu. Za mostove, vozove, bolnice, pijace...ima materijala puno", piše radiolog Aleksandar Ivković

Datum: 02/08/2017

Radiolog Aleksandar Ivković na blogu Ljudi i ostale laži piše o štetnosti osiromašenog uranijuma po zdravlje. Njegov tekst prenosimo u celosti.

Foto Profimedia

"Da li sam kvalifikovan da govorim o radioaktivnim elementima? Pitanje koje će postaviti svako ko čita ovo što pišem. Radiolog sam, nisam nuklearni fizičar, sigurno će fizičar bolje od mene znati fizičke aspekte. Radiolog sam, nisam hemičar, sigurno će hemičar bolje od mene znati hemijske aspekte. Nesporno je. Radiolog sam, čitav život pazim da ne postanem žrtva radijacije, nikakvo dodatno zračenje mi nije potrebno.

Nauka ima tu sklonost da je mnogi osporavaju. Naročito je osporavaju oni koji smatraju da trebaju imati mišljenje o svemu. Nauka ne trpi mišljenja. Nauka je hladna, politički neobojena. Nauka ne priznaje povišeni ton kao argument. Nauka ne priznaje pseudofilozofske rasprave kao činjenice. Nauka se ne razmatra uz kaficu ili uz rakijicu. Nauka ima sklonost da je mnogi osporavaju ali nauka je uvek u pravu.

Radioaktivnost

Pominjanje radioaktivnosti stvara u običnom narodu osećaj straha. Objektivno, šta obični ljudi znaju o tome? Atomska bomba pala na Japan. Večiti strah od nuklearnog rata. Ako neko želi da uplaši šire mase samo da snimak pečurke nakon atomske eksplozije. Radioaktivnost se ne vidi. Radijacija izaziva rak, izaziva leukemiju. Strah, strah, strah i opet još dodatni strah. Radioaktivnost = strah.

Bitno je imati mišljenje i stav. Manje je važno da je to mišljenje i stav utemeljeno u činjenicama. Što bi se neko zamarao pa da razmišlja o radioaktivnim elementima, koliko ih ima i koji su. A tek izotopi. Onda dolazimo tek do alfa, beta, gama raspada i do x-zraka. Dolazimo i do dejstva na ćeliju, dejstva na organizme a sve to kada se uplete sa organogenezom, kancerogenezom, mutacijom... Stav i mišljenje nisu dovoljni, potrebno je znanje.

Nekome je osiromašeni uranijum pao na pamet a nama je pao na glavu. Tokom bombardovanja 1999. godine municija sa osiromašenim uranijumom je (po zvaničnim podacima - ja druge nemam) korišćena na području Kosova i Metohije. Izvršeno je 112 napada na 96 ciljeva sa prosečno 240 metaka po napadu od kojih je svaki imao po 300 gr osiromašenog uranijuma. U ostalom delu Srbije korišćen je samo uz granicu Kosova i to u 10 napada. To su podaci. Ono nađeno neeksplodirano je odneseno u Vinču.

Uranijum

A šta je uopšte Uranijum? Raste na drvetu? Proizvodi se u laboratorijama? Ne, on je sastavni deo zemlje. Sigurno ga ima jako malo? Ne, ima ga jako puno, jedan od 20 najrasprostanjenijih elemenata. Glavna mana je što je radioaktivan a vreme poluraspada mu je užasno dugačko. Raspada se alfa raspadom a alfa čestice ne mogu da prodru ni kroz običan papir.

Uranijum se nalazi u omotaču Zemlje. Najzaslužniji je za grejanje kore Zemlje i samim tim je obezbedio da se život oformi u ovom obliku na zemlji. Vreme poluraspada je identično starosti Zemlje. Ima ga u nekoliko oblika, tj izotopa U238, U235 i U234. Visoko obogaćeni se koristi kao nuklearno oružje a obogaćeni kao gorivo u nuklearnim reaktorima.

U Srbiji najviše uranijuma ima na prostoru od Beograda do Užica, odnosno od Svilajnca do Loznice. Uranijuma u zemljištu a količine nisu velike. Mnogo više ga ima u Makedoniji i Sloveniji i na Jadranu.

Osiromašeni uranijum (OU)

Šta je onda Osiromašeni Uranijum? Pravilnije je reći Potrošeni Uranijum jer to je ono što ostane kao otpad iz nuklearnih reaktora. Zašto se koristi baš on? Vojna industrija se razvija u dva smera, jedan je pravljenje što savršenijih oklopa a drugi što savršenijih načina za probijanje tih oklopa. Osiromašeni uranijum (OU) nije prvi na listi, drugi je i kao zaštita i kao probijač (prvi je volfram, tungsten) a koristi se jer je skoro besplatan (otpad).

Kada zrno sa OU konačno probije oklop a to se dešava tek nakon nekoliko pogodaka, u zatvorenom prostoru tenka nastane pakao. Sav uranijum se rasprši u sitne čestice u obliku magle. Tome moramo dodati eksplozivno punjenje koje shodno imenu eksplodira. Možda neko i preživi, ne znam, ne verujem. To je prvi efekt. Smrt.

Ako neko preživi imaće sledećih nedelja vrlo teško oštećenje bubrega sa skoro sigurnim dijalizama. Imaće problema sa plućima ali i sa mozgom. Ništa od toga sigurno nije dobro. Bubrezi će početi da se oporavljaju nakon 15 dana, pluća nakon 21, mozak obično nakon 28. Osoba neće dobiti nijedan oblik maligne bolesti, makar ne uzrokovan OU. Jednostavno, nema kancerogeno dejstvo.

Ukoliko u telu ostane neki geler sa OU imaće stalno probleme sa bubrezima. Da li će dobiti neki kancer? Neće, ne zbog OU.

Da li će neko u Vojvodini dobiti kancer ili leukemiju zbog OU na Kosovu? Kako? Nema potrebe da odgovorim da ne može, već samo pitam kako? Taj ko tvrdi da može samo neka objasni mehanizam, održiv, bez teleportovanja i molio bih...bez zračenja. To što je užasno dugačko vreme poluraspada znači da otprilike na svakih 5 do 6 hiljada godina okine po jednu alfa česticu.

Koristi li se taj OU negde još sem u municiji? E, tu čekam velike znalce. Kontejneri za prenos radioaktivnog materijala se oblažu njime da štiti od zračenja. Rendgen aparati se oblažu njime kao zaštita od zračenja. Ima ga u veštačkim zubima, sastavni je deo porcelana. U velikim civilnim avionima ga ima od 150 do 500 kilograma. U veštačkom đubrivu ga ima.

Ima ga u vodi koju pijemo, normalno ga ima, ne veštački. Ima ga u vazduhu. Ima ga u zemlji, ima ga u hrani. Konačno ima ga u našem telu, sastavni deo tela.

Američka vojska ima posebnu službu koja se brine o svojim žrtvama OU. Amerikanci su najviše problema imali jer su u vojnim sukobima pogađali svoje vojnike, friendly fire. Čitava služba brine o efektima koje imaju njihovi vojnici. Problemi sa bubrezima su najčešći, maligne bolesti ne. Vojna baza Bondsteel je na području najviše pogođenom OU.

Osam italijanskih vojnika je obolelo od karcinoma a bili su u dodiru sa OU, zvuči puno ali to je 8 od 55.000 vojnika a u italijanskoj vojsci imaju 20 karcinoma na 100.000 vojnika što znači da nije povećan procenat obolelih.

Na Kosovo je bačeno 9 tona OU, na Irak 54 a na Siriju do sada 118 tona (UK i USA, nepoznato koliko je Rusija koristila). Najviše tokom Zalivskog rata 1990 kada je bačeno 300 tona. Trenutno na svetu ima 150.000 tona uskladištenog OU (podaci iz Rusije nisu precizni). U sklopu veštačkog đubriva godišnje se na zemlju baci 50 do 150 tona samo u Americi.

To je recimo ono najvažnije o fizičkom dejstvu, pre svega o radijaciji. Radioaktivnost je zbog ogromnog vremena poluraspada praktično zanemarljiva. OU se koristi upravo kao zaštita od zračenja. Mahanje brojkama, tj koliki je radioaktivni potencijal je ili neznanje ili zlonamernost jer se ne radi o zračenju ovog trenutka već u sledećih 4.5 milijardi godina. Prosto, podelite radioaktivni potencijal sa 4.5 milijardi, pa sa 12, pa sa 30, pa sa 24 i dobićete vrednost zračenja u sat vremena.

OU se može uneti na tri načina, udisanjem, gutanjem i kontaktom sa kožom. Tokom dana se udahne normalno 0.5 µg po kilogramu telesne težine a toleratno je do 5 µg po kilogramu telesne težine. Više od 95% neće biti apsorbovano. 4.8% će biti izbačeno redovnim putem a 0.2% će ući u krvotok.

Da ne zamaram brojkama, suština je da bi došlo do oštećenja potrebno je da osoba bude izložena udisanju OU u velikim koncentracijama duže od 5 godina ili da ga 5 godina u visokim koncentracijama unosi putem hrane ili vode. Takve koncentracije nisu zabeležene nikada na period duži od nekoliko sati. Najveće zabeležene koncentracije su kod pada velikih aviona ako dođe do požara, na samom mestu pada.

Čemu sve to?

Zašto onda neko uporno insistira da smo prezračeni uranijumom i da je porasla smrtnost zbog toga? Sem eventualne greške (matematičke) ili neznanja ili pogrešnog tumačenja podataka, na pamet mi dolaze samo politički razlozi i tu se vraćamo na početak - nauka ne trpi politiku.

Znam da postoje osobe koje ne smatraju da je bombardovanje bilo zločin. Svako bombardovanje, bilo ko da ga je izvodio je zločin, ne postoji opravdanje. Da li je korišćen OU ili bilo šta drugo potpuno je nevažno. Da su bombardovali zlatom bio bi zločin. Upravo iz tog razloga insistiranje da je zločin samo to što je korišćen OU daje imunitet onima koji su ga koristili.

Gađali su oni i rafinerije. Gađali i fabrike raketnog goriva. Gađali i mnoge druge objekte gde je bilo mnogo kancerogenog materijala. Tužite ih za to. Tužite ih za kolateralnu štetu. Za mostove, vozove, bolnice, pijace...ima materijala puno.

Nije tačno da ne postoje studije o OU. Nije tačno da se ne meri radioaktivnost. Nije tačno da OU izaziva kancer. Nije tačno da neko prikriva štetnost OU. Nije tačno da će OU izazvati epidemiju karcinoma ili leukemije stotinama kolimetara daleko.

Ako toliko želite da tužite nekoga što ne tužite proizvođače cigareta. U cigaretama ima radioaktivnog Polonijuma koji jeste dokazano karcinogen. Što ne tužite one koji proizvode hranu vrlo sumnjivog porekla. One koji rastopljenu plastiku prodaju kao hranu. One koji nas ponižavaju stavljanjem potpuno različitih komponenti u proizvode za naše tržište, čak i u pivo.

Tužite one koji smatraju da je dovoljno 20.000 dinara mesečno da preživi jedna porodica i hvale se time. Tužite one koji će uraditi apsolutno sve da vas zaglupe a neće uraditi ništa da vas obrazuju. Tužite one koji vas bombarduju lažima. Tužite one koji ne znaju da rade svoj posao. Tužite one koji vam uzimaju novac lažima. Tužite one koji vas leče petrolejom, sodom bikarbonom, bioenergijom, homeopatijom, krečom, urinom, spisak je dugačak.

Tužite i sami sebe za svaki onaj put kada ste prećutali i rekli: "Ćuti, dobro je." Pa nije. Živimo u vremenu gde totalna glupost buja. To je kancer. To je epidemija. Želite li da budete zdraviji? Čitajte ovo napolju, kažite nekome kako je lep dan. Uživo, oči u oči, ne virtuelno. Kukanje nad sudbinom je samo strah i lenjost. Lažu vas da neko drugi upravlja vašim životom...

Non nocere

A ja, ja ću i dalje pisati o svima koji vam otimaju novac i zdravlje. Bilo da su to sitni prevaranti koji se lako otkriju. Bilo da su krupni prevaranti čije se laži teže otkrivaju. Bilo da su oni koji su umislili da sve znaju samo zato što umeju da uđu na Google.

Ipak, najviše sam ljut na one koji znaju, umeju i mogu a ćute. Ljut sam na one koji svesno ne urade ono što je potrebno da neko nema strah.

Postulat medicine je - Ne naškodi, non nocere. Kada se majci deteta koje treba da se vakciniše ne kaže istina, onakva kakva jeste, čini se šteta. Ta majka neće vakcinisati dete. Kada se neko laže da je vlasnik karcinoma zato što je neko koristio uranijum, čini se šteta. Takvi pacijenti neće verovati lekovima za koje čuju da su sa istog Zapada zbog koga imaju karcinom.

Non nocere drage kolege, non nocere..."

 Komentar:

Tužiti! Prikupiti podatke o bolesnima i umrlima i krenuti u tužbu, pa ma kako prodjemo, neka ne bude bez borbe.Treba im skinuti oreol boraca za demokratiju sa glave. Nije baš tako...
Jedini izvor koji decidno tvrdi da DU nije kancerogen je U.S. Department of Defense, dok već njihovi prvi saveznici, Britanci, upozoravaju da izloženost osiromašenom uranijumu povećava rizik od razvoja plućnog, limfnog i kancera mozga. Takodje ističu da udisnje prašine uranium-dioksida koji se jako teško izbacuje kasnije iz organizma, na duže staze predstavlja ozbiljan rizik za razvoj kancera pluća. Takodje, istakao bih da nisam stručnjak ni u jednoj od oblasti koju je naveo autor teksta, avio-inženjer sam, i komentar pišem samo na osnovu zapžanja da autor svoju tvrdnju bazira samo na jednom izvoru, dok druge zanemaruje. Izvor koji uzima za tvrdnju da DU nije kancerogen je isti onaj koji ima najviše interesa da to bude istina, Američka vojska koja najveći zagadjivač naše planete osiromašenim uranijumom.

-

U zadnjih 10 god.kod mene u ulici su svi umrli od raka...zivim u blizini Strazevice; @neko
Odgovorni za bombardovanje su oni koji su nas bombardovali, da bi oteli Kosovo. Nemoj da zamenjuješ teze, nisu to radili da bi uveli demokratiju u Srbiju, to se vidi. Zato ih trebamo tužiti, zbog svih umrlih, bolesnih, zbog drugih naroda kojima rade isto.

- Profesorka je smela i prkosna establismentu, jer ima cinjence u rukama. Takodje je opublikovala preko 250 naucnih radova, koji iziskuju epidemioloski i statisticki pristup bolestima Neurohirurgije. Boreci se sa malignim obolenjima glave, mislim da ima strucnost i osecaj da prepozna drastican porast maligniteta i uputi nas na potencijalne uzroke te pojave. Stoga molim njene sagovornike, tj. reditelje emisija da preskoce goste, "domace jednogodisnje zapadne kursadjije sa "eminentnih" fakulteta iz Engleske i SAD-a, a u sluzbi Sorosa i slicnih", i bivsih katering dama sa Dedinja, da sede i ravnopravno polemisu sa prof. dr. Danicom Gruicic. Logika, i izmapulisane domace cinjenice, i histericne emocije, ne idu zajedno sa tumorima. Polemika protiv profesorke je vrlo lako resiva. Neka je NATO i ne vladine organizacije tuze za iznosenje neistina. U tom slucaju sami otvaraju takozvani "discovery" proces koji jedanput zapocet je okrutan i ne zaustavljiv. Zapadni "Milosrdni Andjeo" je u panici da do toga nikada ne dodje. Tek onda svetski eksperti izlaze na scenu i otvaraju Pandorinu kutiju cinjnica sta, i koje sve strahote je ova nasa jadna Srbija bila izlozena, zatrovana, i uzrocno obolela. To isto otvara slican put Siriji, Libiji, Iraku, itd. da i oni dodju do svoje pravde. Po nekima ispada da treba da uvozimo Americke Palmoliv sapune sa obogacenim uranijom, jer je to skroz bezopasno po nase zdravlje. Narode, sa paznjom i uvzenjem slusajte sta nam ovaj nas skromni lekarski specijalista prica i predlaze. Ona je prava Srbkinja koja brani nase zdravje i dostojanstvo od beskrupuloznih petokolonasa i prodajnih kompromitovanih eksperta. A kome se cini da je profesorka neiskrena, i ima populisticke namere, "self promocije", ako smeju neka je tuze pred licem pravde. Valjda ce se naci valjane i pravicne sudije i advokati da nas brane od "necistih". Narode nas, budite smireni, mudri i pametni. Saosecajno, vas, dr. Vlada.

Nek dokažu da nismo otrovani

Kancerogena oboljenja u porastu? Bilje i Zdravlje Novosti, 289

Prof.dr Danica Grujičić, neurohirurg Kliničkog centra Srbijesa posebnim usmerenjem ka onkologiji pripada onoj grupi lekara koji koriste svaku priliku da upozore javnost da su kancerogena oboljenja u našoj zemlji u porastu, a da je uzrok tome bombardovanjе 1999. godine, jer je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i gađani su industrijsko-hemijski kompleksi, što za posledicu ima prodiranje i nakupljanje toksičnih materija duboko u tlo.


Neophodna komisija stručnjaka


- Smatram da imam pravo da obavestim javnost po ovom pitanju, i isto tako da postavim pitanje ovoj državi zašto do sada nije formirala komisiju stručnjaka koja bi utvrdila ima li zagađenja zemljišta posle bombardovanja ili nema - priča profesorka Grujučić. Mislim da zagađenja ima i da se već suočavamo sa njegovim posledicama. Druge kolege smatraju da nema nikakvog zagađenja, i upravo zato je neophodno da se formira komisija nezavisnih stručnjaka (hemičara, biologa, lekara, pripadnika vojske, ekologa) koji će makar sad, posle 15 godine, sve ispitati i saopštiti javnosti - izričita je naša sagovornica.


Mišljenje profesorke Grujičić deli i prof.dr Slobodan Čikarić, onkolog sa preko četiri decenije iskustva i predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka koji je svoja istraživanja na ovu temu objavio u knjizi "Preko trnja do zvezda".


- Jedinice biološko - hemijsko - atomske zaštite Vojske SRJ 1999. godine su merile radioaktivnost na terenu, i utvrdile da je u pojedinim regionima koji su gađani municijom od osiromašenog uranijuma, radioaktivnost povećana hiljdama puta u odnosu na normalnu - kaže profesorka Grujičić. Osim toga značajni su podaci instituta "Batut", koji je nakon 2005. godine zabeležio da su u porastu oboljenja sistemskih malignih tumora, kao što su limfom i leukemija. Ima nekih mojih kolega koji osporavaju ovaj stav rečima da Batut nema preciznu evidenciju, što znam da nije tačno, jer od 80-tih godina Klinika za neurohirurgiju na kojoj radim dužna je da prijavi svaku malignu bolest. Dakle, dozvoljavam da se kaže da su ti podaci možda neprecizni u desetini slučajeva, ali u hiljadama nikako!


Sve agresivniji tumori


Da zdravstvena slika Srbije nije optimistična profesorka Grujučić dokazuje tvrdnjom da "u evropskim zemljama smrtnost od kancera pada na oko jedan odsto, u Srbiji je ona u porastu i iznosi oko 2,3 odsto među obolelima". Ona dodaje da mnogi stručnjaci stopu smrtnosti objašnjavaju našom lošom organizacijom zdravstvene zaštite, ali zato profesorka Grujučić ističe kontraargument da je organizacija zdravstva kod nas oduvek bila manjkava, pa ipak smrtnost nije rasla.


- Moja klinička praksa potvrđuje da se susrećemo sa sve agresivnijim tumorima, i nažalost sve češće kod dece mlađe od tri godine koja ne smeju da se leče zračnom terapijom, a pokazalo se da slabo reaguju i na hemioterapiju - objašnjava naša sagovornica. Zašto je to tako, nemam odgovor, ali to su činjenice.


I ovde priči nije kraj, podseća profesorka Grujičić. Jer, kako kaže naša javnost je ignorisala izveštaj organizacije za ekologiju u okviru Ujedinjenih nacija koja je Novi Sad, Kruševac, Pančevo i Kraljevo posle bombardovanja proglasila za gradove nebezbedne za život. Osim toga Vojnomedicinska akdemija je pet godina pratila zdravlje dve i po hiljade vojnika koji su se nalazili u neporsrednoj blizini gađanih ciljeva za vreme rata, ali je taj proces prekinut zbog nedostatka novca, iako nauka zna da se prve posledice ispoljavaju posle sedam i po godina.


- Osim sistemskih malignih bolesti, beleži se i drastičan rast gastrointestinalnih tumora - kaže profesorka Grujučić. Mislim da je ta činjenica u direktnoj vezi sa kvalitetom hrane koju jedemo.

Optimizam?

Ima li mesta optimizmu u moru negativnih podataka upitali smo našu sagovornicu:
- Medicina beleži ogroman napredak. Ona se danas veoma uspešno bori sa karcinomom dojke, pluća, debelog creva. U tom smislu možemo da kažemo da se danas sa malignitetima živi. Ipak, ono što je presudno za većinu pacijenata jeste da se kancerogene promene otkriju u ranoj fazi, a to je jedino moguće redovnim odlaskom na preglede, naročito kod ginekologa, urologa, da se ne zanemaruje pojava krvi u stolici, učestale glavobolje i brojni drugi hronični simptomi. Pacijenti kojima je dijagnostikovan helikobakter pilori moraju češće da rade kontrole želudca.

Budućnost

Profesorka Danica Grujučić kaže da je budućnost lečenja karcinoma u genetskoj analizi tumora, prema kojoj se određuje ciljana terapija. Ova praksa se kod nas za sada jedino primenjuje u tercijernim zdravstvenim ustanovama kao što je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i to samo za pojedine lokalizacije.

Slučaj holivudske glumice

Javnost je bila prilično zatečena i šokirana vešću da je čuvena holivudska diva Anđelina Džoli u cilju prevencije kancera odstranila obe dojke, jajnike i jajovode, jer je njena majka podlegla malignom oboljenju ovih organa. Profesorka Danica Grujučić na to kaže:


- Verovatno da su je na ovakav čin savetovali lekari, koji su genetskim analizama tumora mogli da utvrde kolika je verovatnoća da će i ona da oboli kao i njena majka. Ipak, moja odluka, iako sam lekar, ne bi bila tako radikalna. Da sam u toj situaciji, išla bih redovno na kontrole i pratila promene.

Alternativa

Kada je o primeni alternativnih metoda u lečenju kancera reč profesorka Grujičić savetuje opreznost.


- Znate, mnogi ljudi misle da smo mi lekari produžena ruka neke farmaceutske mafije, što je glupost - kaže profesorka Grujičić. Procedure da bi se neki lek odobrio su veoma složene, godinama se prate, dokazuju i potvrđuju. Dok sa druge strane neki nude čarobni štapić. On definitivno ne postoji. Svojim pacijentima savetujem da dok su pod terapijom ne uzimaju ništa alternativno, jer se dešava da pacijenti dođu sa teškim oštećenjem jetre kod nekontrolisanog uzimanja vitamina B17, nekih ulja za koja veruju da leče kancer...To nije dobar pristup.

I.Kovačić

LAZANSKI POKAZAO DOKUMENTA IZ PENTAGONA: Ovo je dokaz da nas je NATO trovao kad nas je bombardovao 1999. godine! (VIDEO)

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da mnogi NATO lobisti negiraju činjenicu da je osiromašeni uranijum ostavio posledicu po građane Srbije, te da se po ovom pitanju i u Skupštini Srbije vodila žučna rasprava.

Podsetimo, većina poslanika u parlamentu podržala je formiranje Komisije za istraživanje posledica NATO bombradovanja, koja bi trebalo da pokaže da li je porast broja obolelih od malignih bolesti posledica zagađivanja naše zemlje projektilima sa osiromašenim uranijumom. U Skupštini Srbije i danas će da se raspravlja o predlogu da se formira Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.

LAZANSKI POKAZAO DOKUMENT IZ PENTAGONA

Miroslav Lazanski rekao je da je potpuno zapanjen pokušajem da se potpuno negira negativan uticaj municije koja je korišćena 1999. godine, tokom bombardovanja Srbije.

– Imali smo prilično dobru raspravu u Skupštini, pri čemu je deo opozicije gajio nadu da će uspeti da razvodnji diskusiju. Ipak, niko se ne usuđuje da javno pred kamerama kaže da nije bilo štetnih posledica uranijumske municije. Neki su pokušali da ovu temu dnevno ispolitiziraju, ali smo ih razbili s nekoliko naših nastupa – poručio je Lazanski.

Analitičar je pokazao dokumente iz Pentagona i istakao da postoji uputstvo koje datira iz novembra 1999. američkoj vojsci koja ulazi u sastav Kfora na Kosovu.

– Oni se upozoravaju da ne piju vodu, savetuju se kako da budu obučeni kad su u kontaktu s objektima koji su gađani tom municijom, moraju imati zaštitnu obuću i odeću… Frapantno mi je kad neko pokušava da negira štetni uticaj. Italija je vodila istragu, a formiraćemo i svoju komisiju koja će se pozvati na rezultate italijanske istrage. I Belgijanci su istraživali posledice na Kosovu i Metohiji i imali su 200 obolelih u godinu dana boravka kontigenta na KiM, od toga je osmoro vojnika preminulo – napomenuo je on.

Danas, kako je najavio, u Skupštini sledi glasanje o formiranju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine. Lazanski, takođe smatra kako svi poslnici po ovom pitanju moraju da imaju isti stav.

URANIJUM JOŠ I DANAS UBIJA HEROJE NA KOSOVU I METOHIJI

Lazanski je govoreći o stavu američkog ambasadora Kajla Skota i direktorke Centra za evroatlantske studije Jelene Milić da uranijum „izbeljuje zube“, pozvao Skota da od ministarstva odbrane SAD uzme podatke i podsetio na Zalivski sindrom i dodao kako je osiromašeni uranijum kancerogen.

– Delegacija SZO dolazila je u Srbiju i niko je nije odveo na četiri lokaliteta van KiM: Pljačkovica kod Vranja, Borovac kod Bujanovca, Bratoselce kod Preševa, Reljan kod Preševa i dve lokacije u Crnoj Gori. U Pljačkovici je 1.100 puta veća radioaktivnost nego što je bila, kod Bratoselca 116, kod Borovca 85 puta, kod Reljana 200 puta, u Crnoj Gori 350 puta… Zasuti smo s između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma s vremenom poluraspada 4,5 milijarde godina. Ko živ, ko mrtav da 4,5 milijarde godina dočeka – naveo je Lazanski, dodajući da je NATO lobi jak u Srbiji.

 

Kad je govorio o tome ko bi sve trebao da čini Komisiju za istraživanje posledica NATO bombradovanja 1999., Lazanski je rekako kako je on za to da deo njenog sastava budu i predstavnici opozicije:

– Neka budu i oni u komisiji, ali i stručna komisija koja pre svega mora da bude stručna, odnosno oni koji se ovom oblašću bave godinama.

Dodao je još i kako Kajl Skot nije stručan i kako govori samo ono što mu biva „servirano“, odnosno prezentuje samo one materijale koji negiraju sve negativne posledice bombardovanja Srbije 1999.

– Bili smo pokusni poligon 1999. godine: preko nas je pokušano da se UN izbace iz svake vrste igre kada su agresije u pitanju, poslata je poruka Rusiji, tada je NATO slavio 50 godina postojanja pa je demonstrirao svoj kredibilitet, imali smo feru sa Levinski. Bili smo laboratorija za eksperimente – kaže vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Osiromašeni uranijum, kako je objasnio, počeo je da se koristi za probijanje oklopa tenka, jer je jeftin i ima odličnu probojnost.

– Uranijum je prerađen u municiju čija je prva praktična primena počela 1991.godine u Operaciji pustinjska oluja kada su Iračani bili zblanuti šta im avioni A10 rade – objasnio je vojni analitičar, dodajući da je važnija bila efikasnost, a ne i posledice.

Komentar:

jug kosova je NENASTANJIV sledećih 4,5 milijardi god:)Zato šiptari batrgaju prema severu, mislim oni glupi šiptari, pametni su seli u autobuise i otišli u švajcarsku.

 

Share this page